Linkovi

Moskva: Rusija pozvala SAD da zamrznu planove za raspoređivanje antiraketnog sistema


Rusija je pozvala danas SAD da zamrznu planove za raspoređivanje antiraketnog sistema u istočnoj Evropi, posle razgovora dve delegacije na visokom nivou u kojima nije postignut kompromis oko spornih pitanja između dve zemlje. Državni sekretar SAD Kondoliza Rajs i američki ministar odbrane Robert Gejts ocenili su, međutim, posle susreta sa ruskim kolegama Sergejom Lavrovim i Anatolijem Serdjukovim, da će nastaviti da rade na postizanju sporazuma o raketnom štitu koji je izazvao zaoštravanje odnosa sa Moskvom. Dve strane iznele su suprostavljene stavove i oko iranskog nuklearnog programa.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da jednostrane sankcije štete u naporima za postizanje rešenja oko spora sa Teheranom, a Rajsova je najavila da će Vašington ipak nastaviti sa finansijskim sankcijama toj zemlji. Rajsova i Gejts su istakli da su ruskim kolegama predstavili predloge za napredak u sporu oko raketnog štita, koji uključuju i mogućnost da Rusija sprovede kontrolu delova štita u Evropi i SAD.

Lavrov je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Serdjukovim, Rajsovom i Gejtsom, rekao, međutim, da postoje problemi i da je potreban dodatan rad na predlozima američke strane.

"Verujemo da bi, kako bi zajednički rad ruskih i američkih stručnjaka bio što efikasniji, planovi za razmeštanje raketnog štita u tom regionu trebalo da budu zamrznuti", rekao je Lavrov.

Lavrov je kritikovao SAD zbog politike uvođenja sankcija Iranu koja ide dalje od kaznenih mera koje su odobrile UN, kao i zbog odbijanja Vašingtona da isključi mogućnost vojne akcije u rešavanju spora sa Teheranom.

"Verujemo da bi zajednički rad bio efektivniji, ako ne bi bilo paralelnih koraka uvođenja sankcija Iranu, a pogotovo povremenih poziva na upotrebu sile protiv Irana. Takve jadnostrane akcije u suprotnosti su sa našim zajedničkim naporima i čine ih manje efikasnim", ukazao je ruski ministar.

Rajsova je odgovorila na te kritike ponavljanjem američkog stava da pretnje sankcijama i silom mogu da doprinesu rešavanju spora sa Teheranom.

"Cilj tih koraka je da se ubedi Iran da obustavi svoj program obogaćivanja uranijuma", rekla je Kondoliza Rajs.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u susretu sa Rajsovom zapretio je izlaskom Rusije iz Sporazuma o raketama kratkog i srednjeg dometa, ako u njega ne budu uključene i ostale zemlje. Taj sporazum iz 1987. godine predviđa uništavanje i zabranu američkih i sovjetskih balističkih raketa dometa između 500 i 5.500 kilometara. Putin je takođe izrazio nadu da SAD neće žuriti sa postavljanjem antiraketnog štita u Poljskoj i Češkoj.

XS
SM
MD
LG