Linkovi

Veliko broj visoko kvalifikovanih stručnjaka se vraća u Indiju


Desetine hiljada visoko kvalifikovanih indijskih stručnjaka preselilo se, tokom proteklih decenija, u zapadne zemlje radi boljih prilika za posao. Medjutim, kako indijska ekonomija cveta, veliki broj njih odlučuje se za povratak u domovinu.

Inženjer Sandip Kaimal je otišao u Sjedinjene Države pre 10 godina, zajedno sa hiljadama drugih inženjera lekara i drugih stručnjaka koje su zapadne zemlje privukle boljim poslovima, većim platama i višim životnim standardom. Život u Sjedinjenim Državama predstavljao je novo iskustvo za Kaimala.

”Pre no što sam se iselio iz Indije nisam znao šta se radi sa karticom za bankomat ili kreditnom karticom. Od prvog dana sve je bilo novo iskustvo.“

Kaimal je u Sjedinjenim Državama ostvario američki san - dobru platu u vrhunskoj kompaniji i lepu kuću u predgradju. Navikao se na zapadne pogodnosti poput centralno zagrevane kuće i raznih elektronskih uređaja - i kupovao je marke koje nikada nije video u Indiji. Medjutim, posećujući svake godine stari kraj Kaimal je primetio da Indija prolazi dramatičnu transformaciju, podstaknutu ekonomskom liberalizacijom sprovedenom 90-tih godina.

”Svaki put kad bih doputovao kući primećivao sam promene. Stvari koje sam vidjao samo u Sjedinjenim Državama počeo sam da primećujem ovde: velike šoping centre, robu koju ranije nisam mogao ovde da kupim, a sada je dostupna. Indija je počela da se otvara.“

Pre tri godine, novo lice Indije navelo je Kaimala da prihvati ponudu za unosni posao u jednoj kompaniji za informativnu tehnologiju, u svom rodnom mestu Čenaiju. Nije ga privuklo samo obećanje o životu kakav je imao i u Sjedinjenim Državama. Želeo je da provodi više vremena sa ostarelim roditeljima i da predstavi svom četvorogodišnjem sinu indijsku kulturu.

Kaimalov slučaj nije izolovan. On je medju, kako se procenjuje, 60 hiljada informatičara i računarskih stručnjaka, koji su se vratili u Indiju u proteklim godinama, uglavnom iz Sjedinjenih Država i Velike Britanije. Informatičari čine najveći deo tih povratnika, jer oni lako nalaze zaposlenje u tehnološkoj industriji Indije, koja je u procvatu. Ali onima koji odluče da se vrate nije baš sve u Indiji tako atraktivno.

Kao i u Kini, ekonomski uspon stvara i neke nove probleme. Saobraćaj je haotičniji, a buka i zagadjenje u velikim gradovima u porastu. Neke zabrinjava i uticaj indijskog školskog sistema na njihovu decu, u kome su deca pod velikim pritiskom da postižu uspehe. Na kraju krajeva, za mnoge od njih sve se svodi na pitanje ko su oni zapravo? Za neke, život na Zapadu je kao život u dobro organizovanom hotelu, dok je Indija ipak njihov dom.

XS
SM
MD
LG