Linkovi

Britanska književnica nagrađena Nobelovom nagradom za književnost


Kraljevska švedska akademija proglasila je britansku autorku Doris Lesing dobitnicom ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Izbor Doris Lesing za dobitnicu ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost dopao se stotinama novinara okupljenih na ceremoniji objavljivanja dobitnika, u Stokholmu.

”Nobelova nagrada za književnost za 2007. godinu dodeljuje se engleskom piscu Doris Lesing, koja se na epski način bavi ženskim iskustvom...“

Stalni sekretar švedske akademije, Horas Engdal, rekao je da je Lesingova sa skepticizmom, vatrenošću i vizionarskom snagom podvrgla analizi jednu podeljenu civilizaciju.

Doris Lesing rođena je 1919. godine u Persiji, današnjem Iranu, ali su joj oba roditelja bila Britanci. Kao dete preselila se sa porodicom u južnu Rodeziju, današnji Zimbabve, gde je do svoje 14. godine išla u školu. Godinu dana po preseljenju u London, 1950., objavila je svoj prvi roman, pod naslovom ”Trava peva,“ u kome je analizirala nepremostivi rasni konflikt u kolonijalnoj Africi, gledan očima bele žene jednog farmera i njene crne sluškinje. 50-tih godina bila je članica britanske Komunističke partije i učestvovala u kampanjama protiv nuklearnog naoružanja i aparthejda u Južnoafričkoj republici. Godinama joj je bio zabranjen ulazak u tu zemlju i u Rodeziju.

Do preokreta u njenom književnom razvoju došlo je 1962., objavljivanjem romana Zlatna beležnica, koji su mnogi, mada ne i autor, smatrali za pionirsko delo modernog feminizma. Kao rascepkana studija uma glavne ličnosti, Ane Vulf, roman se bavi njenim mislima o Africi, politici i komunizmu, odnosima sa muškarcima, seksom i Jungovskom analizom snova. Šezdesetih godina bavila se psihologijom, a sedamdesetih je bila zaokupljena islamskim misticizmom. Početkom osamdesetih počela je da piše naučnu fantastiku. 2001. dobila je dve prestižne britanske nagrade za književnost.

U izjavi za Glas Amerike, stalni sekretar švedske akademije, Horas Engdal, rekao je:

”Ona se ubraja među istinski velike pisce - od romana, preko pripovetki do publicističkih dela. Jedna je od malog broja njih koji su smogli hrabrosti da brane princip jednake važnosti muškog i ženskog iskustva i podstakla je mnoge druge književnice. Ona je rodonačelnica jednog od najvažnijih pravaca u modernoj književnosti.“

Sa punih 87 godina Doris Lesing je najstarija među dobitnicima Nobelove nagrade za književnost. Pored medalje njoj će biti uručen i ček na približno milion i 400 hiljada dolara.


XS
SM
MD
LG