Linkovi

Nakon sukoba u Islamskoj zajednici u Srbiji političari pozivaju na mir


Posle nekoliko ozbiljnih incidenata izazvanih događajima unutar islamske verske zajednice, dve najjače bošnjačke stranke, Lista za Sandžak i Sandžačka demokratska partija, pozvale su na očuvanje mira u Sandžaku.

Incidenti su usledili pošto su više desetina imama i verskih službenika iz nekoliko sandžačkih gradova održali sednicu u Novom Pazaru na kojoj su osnovali još jedan mešihat Islamske zajednice Sandžaka i smenili glavnog muftiju i predsednika Mešihata Muamera Zukorlića, a zatim je Sabor Islamske zajednice u Srbiji podržao muftiju Zukorlića i pozvao na "nekoliko" imama koji su imenovali Adema Zilkića za vrhovnog poglavara muslimana u Srbiji.

Na inicijativu premijera Vojislava Koštunice dva sandžačke partije uputile su zajednički apel svim Bošnjacima da pokažu punu odgovornost i ne dozvole da se na bilo koji način izazove napetost ili dođe do ugrožavanja javnog reda i mira. Svi problemi moraju se rešavati bez uplitanja političkih stranaka i isključivo na osnovu pravila koja važe unutar Islamske zajednice, kaže se u saopštenju, koje je usledilo posle dramatičnog upozorenja lidera Sanžačke demokratske partije Rasima Ljajića da su tenzije u Sandžaku jake i da se plaši mogućeg prolivanja krvi. Ljajić tvrdi da su tenzije posledica pokušaja lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina da preotme uticaj u islamskoj zajednici i stvori teokratiju gde su svetovna i duhovna vlast potpuno izjednačene. Ljajić je kritikovao i ministra vera Radomira Naumova, ocenivši da je napravio apsolutnu političku grešku jer je već požurio da primi delegaciju samoproklamovane islamske verske zajednice i time joj da podršku što predstavlja mešanje u unutrašnje poslove islamske verske zajednice.

Sa druge strane, muftija Muhamed Jusufspahić demantovao je da je Islamska zajednica Srbije ispostava Stranke demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i naglasio da je podržava 80 odsto Muslimana u Srbiji, jer je njeno opredeljenje život u okvirima države Srbije koja je njihova jedina matična država. Ne želimo da prihvatimo mešanje islamskih zajednica susednih zemalja u odnose srbijanskih Muslimana međusobno i s državom u kojoj žive, rekao je muftija Jusufspahić.

A ministar vera Radomir Naumov izjavio je da se država neće mešati u organizacione stvari verskih zajednica jer prihvata način na koji se vernici organizuju.

XS
SM
MD
LG