Linkovi

Sjedinjene Države spremne da kroz saradju prevazilaze razlike sa Rusijom


U saopštenju Stejt departmenta navodi se da će tema razgovora državnog sekretara i sekretara sa odbranu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom odbrane Anatolijem Serdjukovom biti pitanja raketne odbrane, ograničenja naoružanja kao i budućeg statusa Kosova.

Saopštenje o poseti sekretara Rajs i Gejtsa Moskvi usledilo je neposredno nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da namerava da predvodi listu vladajuće partije “Ujedinjena Rusija” na parlamentarnim izborima u decembru. On je takodje nagovestio da bi, ukoliko njegova partija pobedi, mogao da preuzme položaj premijera. Ruski ustav inače zabranjuje Putinu da se takmiči za treći uzastopni predsednički mandat.

Na nedavnom brifingu za novinare pomoćniku državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Danielu Fridu, postavljeno je pitanje da li je Bušova administracija odustala od očekivanja da može da utiče na unutrašnju politiku Rusije.

“O sudbini Rusije odlučivaće ruski narod. Ali, SAD su veoma zainteresovane za budućnost Rusije. Mi govorimo o tome i iznosimo naša gledišta. Kako je izjavila državni sekrtetar Rajs, mi činimo sve što možemo da bismo podržali nezavisno gradjansko društvo u Rusiji. To ne krijemo. Ponosni smo na naša nastojanja i nastavićemo sa njima,” rekao je Frid i zatim dodatno razjasnio svoj stav.

“Zainteresovani smo da nastavimo saradnju sa Rusijom koja se kreće u pravcu demokratije. Mislim da se demokratija ne ogleda samo u glasanju, već takodje u snažnim institucijama, vladavini prava i ravnoteži i uzajamnoj kontroli unutar vlade. To je ono što demokratije čine - na različite načine, ali poštujući ista osnovna načela,” ukazao je pomoćnik državnog sekretara Daniel Frid.

SAD i Rusija imaju različita gledišta o pitanjima raketne odbrane. Rusija se snažno protivi američkom planu o razmeštanju protivraketnog sistema u centralnoj Evropi. Predsednik Putin je izjavio da bi to dovelo do nove trke u naoružanju. Rusija je predložila zajedničko korišćenje postojeće radarske stanice u Azerbejdžanu sa SAD. Frid je ocenio da bi ta ponuda mogla da dovede do stvarne saradnje na području raketne odbrane.

XS
SM
MD
LG