Linkovi

Podrška Sjedinjenih Država integraciji Crne Gore u NATO neće izostati


Sjedinjene Države snažno podržavaju evroatlnaski integrativni proces Crne Gore i pomoćiće da Crna Gora što skorije postane članica NATO-a. To nam je, uoči odlaska u region i ovonedjeljnog samita članica Američke-jadranske povelje u Splitu kome će prisustvovati i predstavnici Crne Gore, kazala zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo.

Samit u Splitu dolazi poslije susreta koji je na marginama ovogodišnjeg zasijedanje generalne skupštine UN, organizovan u Njujorškom hotelu Astoria Voldorf. Tom sastanku predstavnika država Američke-Jadranske povelje, institucije kroz koju Sjedinjene Države pokušavaju da ubrzaju prijem u NATO, Hrvatske, Makedonije i Albanije, prisustvovali su i predstavnici Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Na sastanku u Splitu, kaže za naš program visoki funkcioner Stejt Dipartmenta Rozmari Dikarlo, biće riječi o saradnji Jadranske povelje sa novim članicama programa Partnerstvo za mir, od kojih neke već učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama.

Razmotrićemo moguće proširenje Povelje i razgovaraćemo o putu ka punopravnom članstvu u NATO-u, kaže Rozmari Dikarlo.

Članice Jadranske povelje biće najvjerovatnije primljene u NATO po principu regate, u momentu kada ispune odgovarajuće uslove. Najavljeno je da bi Albanija, Makedonija, ali prije svega Hrvatska mogle već u aprilu naredne godine biti najozbiljniji kandidati za mjesto u zapadnoj vojnoj alijansi.

Crna Gora je članstvo u NATO-u potvrdila kao strateško opredjeljenje, a Rozmari Dikarlo kaže da podrška Sjedinjenjih Država u tom procesu neće izostati.

Želimo da Crna Gora napreduje veoma brzo i voljni smo da sarađujemo kako bi joj u tome pomogli, kaže Rozmari Dikarlo.

Ona je već otputovala u region. Inače, samitu u Splitu, 11. ovog mjeseca, prisustvovaće i ministri inostranih poslova i odbrane baltičkih država, koji će članicama Povelje i gostima samita - prezentovati sopstveno iskustvo uspješne evroatlanske integracije.

XS
SM
MD
LG