Linkovi

Petreus: Uopšte se ne postavlja pitanje da li iransko oružje završava u rukama iračkih milicija


Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus, kaže da se uopšte ne postavlja pitanje da li iransko oružje završava u rukama iračkih milicija. U intervjuu mreži CNN, Petreus je optužio Iran da pobunjenike u Iraku snabdeva naprednom minobacačkom tehnologijom i projektilima, nagaznim minama i drugom municijom. Pored toga, general Petreus je ustvrdio i da su Iranci umešani u ubistva nekoliko guvernera u južnim pokrajinama Iraka, ali nije želeo da detaljnije o tome govori. Petreus je uz sve to, rekao i da iranski ambasador u Iraku, Hasan Kazem Komi, pripada snagama Kuds iranske revolucionarne garde, koje Sjedinjene države optužuju da obučavaju i oružjem snabdevaju šiitske pobunjenike. Iran je u više navrata odbacio te optužbe.

Američka armija u Iraku uhapsila trojicu šiitskih ekstremista

Američka armija u Iraku uhapsila je trojicu šiitskih ekstremista koje podržava Iran, pod sumnjom da su odgovorni za kidnapovanje britanskih službenika u Iraku u maju ove godine. Trojica uhapšenih, povezana sa otpadničkom frakcijom Mahdi Armije, uhapšeni su u Sadr Sitiju, navodi se u saopštenju. Iračka policija je, u medjuvremenu, potvrdila da je u Bagdadu, u eksplozijama tri bombe poginulo devet civila. Više od desetoro ljudi je ranjeno. Svaki od tri odvojena bmbaška napada u Iračkoj prestonici odneo je tri ljudske žrtve. Na severu zemlje, u Mosulu, američka vojska je objavila da su koalcione snage ubile jednog osumnjičenog pobunjenika. Pored toga grupa povezana sa Al-Kaidom preuzela je odgovornost za prošlonedeljno ubistvo sunitskog šeika, Muavija Džebara, koji se protivio terorističkoj mreži Osame Bin Ladena. Premijer Nuri al Maliki je, istovremeno, pozdravio dogovor lidera dve najmoćnije šiitske strukture o okončanju sukoba i medjusobnog ubijanja koje je trajalo mesecima.

Na severnu Vaziristana poginulo najmanje 48 ekstremista i 20 vojnika

Pakistanska armija je objavila da je u okršajima u plemenskoj regiji Severni Vaziristan poginulo najmanje 48 ekstremista i 20 vojnika. Vojni portparol rekao je da su pakistanske vladine snage napale pro-talibanske pobunjenike, kako bi uzvratile na jučerašnji napad na konvoj iz zasede kod grada Mir Alija. U saopštenju se navodi da okršaji sa pobunjenicima još traju. Sukobi u plemenskim područjima prema granici sa Avganistanom eskalirali su još u julu, kad su plemenske vođe prekinule sporazum o primirju, zbog napada vladinih snaga na Crvenu džamiju u Islamabadu. Ekstremisti u Južnom Vaziristanu od avgusta drže u zarobljeništvu više od 200 pakistanskih vojnika.

Kurdski pobunjenici ubili 13 turskih vojnika u jugoistočnoj provinciji Sirnak

Prema podacima turskih službi bezbednosti, kurdski pobunjenici ubili su 13 turskih vojnika u jugoistočnoj provinciji Sirnak, nedaleko od granice sa Irakom. Turska armija je objavila da je krenula u potragu za napadačima i da je granatirala pogranično područje kako bi sprečila pobunjenike da se dokopaju svojih baza na severu Iraka.

Prošle sedmice pripadnici, u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana, napali su minibus u Sirnaku i ubili 12 putnika.

XS
SM
MD
LG