Linkovi

Američka atletičarka Merion Džons priznala korišćenje dopinga


Američka atletičarka Merion Džons priznala je u pismu upućenom roditeljima i prijateljima, da se dopingovala uoči Olimpijskih igara u Sidneju 2000. godine kada je osvojila pet medalja, obavili su američki mediji.

Američka sprinterka, trostruka olimpijska šampionka, je u pismu izjavila da je uzimala veštački steroid, takozvani "nevidljivi", odnosno THG, više od dve godine uoči Igara. Džons je dodala da je zabrajenu suspstancu dobila od svog tadašnjeg trenera Trevora Grejema, koji joj je rekao da se radi o preparatu na bazi ulja.

"Želim da se izvinim svima zbog ovoga što sam učinila. Žao mi je što sam razočarala tolike ljude koji su verovali u mene", stoji u pismu Džons koje je objavio Vašington post.

Džons tvrdi da do 2002. godine, kada je prekinula saradnju sa Grejemom, nije znala šta uzima. Ona je priznala da je 2003. godine slagala federalne agente kada su je ispitivali u jeku čuvene "Balko afere". Džons je objasnila da je "bila u panici" kada su joj istražitelji pokazali uzorak "nevidljivog", što je ona odmah prepoznala kao preparat koji je godinama uzimala.

Džons do sada nikada nije bila zvanično optužena za doping i učešće u aferi "Balko". Ona je, posle svedočenja pred federalnim sudom 2004. godine, oslobođena optužbi, dok je njen tadašnji muž i bivši svetski rekorder na 100 metara Tim Montgomeri 2005. kažnjen dvogodišnjom suspenzijom zbog dopinga. Ista mera izrečena je i nekadašnjem svetskom surekorderu na 100 metara Džastinu Getlinu kao i bivšoj svetskoj dvoranskoj prvakinji na 200 metara Mišel Kolins.

XS
SM
MD
LG