Linkovi

Na završetku trodnevnog samita potpisana Deklaracija o miru Južne i Severne Koreje


Na završetku trodnevnog samita Južne i Severne Koreje u Pjongjangu, lideri dve zemlje, Ro Mu Hjun i Kim Džong Il, potpisali su Deklaraciju o miru. Južnokorejski predsednik i severnokorejski lider parafirali su dokument koji ima osam tačaka i prema kojem se dve strane obavezuju da će promovisati mir i stabilnost na Korejskom polustrvu, podeljenom već decenijama.

"Jug i Sever dele mišljenje da treba da se okonča sadašnja situacija primirja i da se uspostavi sistem trajnog mira", navodi se u zajedničkom saopštenju dvojice lidera.

U saopštenju se dodaje da Seul i Pjongjang pozivaju da se održi samit "tri ili četiri zemlje" i traže razgovore sa Kinom i Amerikom kako bi zvanično, mirovnim sporazumom, okončali Korejski rat. Korejski rat je završen 1953. godine primirjem, koje su potpisle Kina, Ujedinjene nacije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama i Severna Koreja, ali trajni mirovni sporazum o okončanju rata nije potpisan.

Ro je još uoči posete najavio da će nastojati da se primirje zameni trajnim sporazumom, iako je američki predsednik Džordž Buš rekao da može da razgovara o potpisivanju mirovnog sporazuma tek kada Pjongjang obustavi svoj nuklearni program.

Sporazumom se poziva i na uspostavljanje prvog redovnog teretnog voza između Južne i Severne Koreje, na organizovanje sastanaka ministara odbrane dve zemlje, kao i formiranje zone saradnje u predelu sporne granice na zapadu poluostrva.

XS
SM
MD
LG