Linkovi

Medija centar u Čaglavici: Kompromis za Kosovo - želja ili mogućnost


Debata na temu ”Kompromis za Kosovo - želja ili mogućnost” održana je danas u Medija centru u Čaglavici. Debati su prisustvovali predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog Veća, Nebojša Jović, predsednik Demokratskog Saveza Dardanija, Nedžat Daci i šef koalicije Vakat, Džezair Murati.

Učesnici današnje debate složili su se da je u procesu rešavanja kosovskog statusa najbitnije očuvati mir te sam proces privesti kraju bez nasilja. Medjutim ono ko čega su izrečena oprečna mišljenja i ovoga puta je politička forma konačnog statusa. Predsednik Izvršnog odbora SNV, Nebojša Jović smatra da konačnim rešenjem neće upotpunosti biti zadovoljna ni srpska a ni albaska strana, a da ključ za prevazilaženje svih predstrojećih kriza leži u boljoj komunikaciji:

“Koliko god jaki bili kadrovi koji treba da sprovedu to rešenje, ne budemo li imali odgovarajuće stanje, mislim pre svega poverenje i bezbednost na Kosovu i Metohiji, naročito u srpskim enklavama mislim da nijedno rešenje neće biti merodavno tj.nijedno rešenje neće biti produktivno i pozitivno. Zato mislim da je potrebno imati što više razgovora, otklanjanja nesuglasica jer su po mom mišljenju još visoke tenzije srpskog i albanskog naroda i ja ne vidim bolji način da te tenzije padnu osim direktnih razgovora.”

Lider Demokratskog Saveza Dardanija Nedžat Daci, smatra da je najbolji kompromis za konačni status Kosova nezavisnost, koja će garantovati puna prava svim ostalim etničkim zajednicama. Upitan da za Glas Amerike pojasni kako će Srbi u nekom eventualno nezavisnom Kosovu uživati prava koja za proteklih sedam godina koliko postoje privremne institucije nisu imali, Daci je odgovorio:

“Vama bi najbolji odgovor mogao da da Beograd. U Prištini teško da ćete naci bolji i drugaciji odgovor. Pitajte Beograd zašto nije dozvolio a i sada poručuje srpskoj populaciji da ne učestvuje na izborima i da se bori za ono sto vi tražite- zajedno samnom i sa svima ostalima. Ja drugog ni odgovora ni rešenja nemam.”

Šef koalicije Vakat, Džezair Murati smatra da je bošnjačka zajednica, inače treća po brojnosti na Kosovu, veoma važna spona srpske i albanske strane:

“Mi smo gospodo sve do rata na Kosovu zajedno išli u školu sa Srbima jer su srpski i bosanski jezici slični ako ne jedinstveni, ne prevode se, a sa Albancima smo išli zajedno u dzamije. Zamislite koja je to spona koja nije dovoljno iskorišćena. “

XS
SM
MD
LG