Linkovi

U Vašingtonu, uz prisustvo turista, organizovan festival posvećen lososu


Lososi svake godine krenu uzvodno prema svom uobičajenom mrestilištu u slivu reke Kolumbije na severozapadu savezne američke države Vašington. Losos, početkom marta, iz Pacifika kreće na naporno uzvodno putovanje dugo 800 kilometara.

Ti lososi nazvani “Spring činuk” kreću prema reci Vanači i Ajsikl potoku, u senci veličanstvenih Kaskadnih planina. U tom regionu je svojevremeno bilo mnogo lososa, ali su tokom vremena izgradjene brane, ulov je prekomerno povećan, a uništena mu je i životna sredina, tako da je broj lososa smanjen. Vlada je pre 60 godina sagradila mrestilište, da bi se pomoglo da vrsta preživi. Radnici prikupe više od milion i po hiljada lososovih jaja i odgajaju ribu u rezervoarima narednih 16 meseci. Mlađ se potom ispusti u reku i krene prema okeanu. Vodjen čulom mirisa, losos se posle nekoliko godina vrati - na mrestilište, kaže Al Džensen, menadžer Nacionalnog ribljeg mrestilišta ”Livenvort.”

”Jedinstvena karakteristika lososa je da će se vratiti u svoj rodni potok, odnosno mesto na kojem se omresio i odrastao. Prema tome, lososi koji se vrate ovde, isti su oni koji su odavde i otišli.”

Svake godine u septembru, lokalna zajednica obeležava povratak lososa. U proslavi učestvuju i pripadnici indijanskih plemena sa pacifičkog severozapada. Losos je za njih izvor i hrane i nadahnuća. Džeraldina Džim, 70-ogodišnja starica iz indijanskog plemena “Vorm springs” iz susednog Oregona, kaže da je lososa sve manje.

“To je veoma važno. Našim ljudima je sve teže. Lososa je nekada bilo u izobilju. Mogli smo da ga hvatamo rukama, jer je dolazio uzvodno u velikim količinama. ”

Turisti i lokalni žitelji na festivalu uče o lososu i kako mu pomoći da preživi. Naravno, to je prilika da se proba meso pripremljeno na roštilju. Direktor Festivala lososa na reci Vanači, Korki Brodus, kaže da se posetiocima nude dve stvari.

“Ključno je da se obaveste i zabave u isto vreme. A za nas, to je način da sačuvamo prirodne resurse. Način da u svemu tome učestvujemo kao porodica. To je besplatan festival i veoma dobra zabava.”

Usred borovih šuma, potoka i krševitih planina, sve se to dogadja u jednom od najslikovitijih delova države Vašington.

XS
SM
MD
LG