Linkovi

Žičara Dukejn pruža turistima pogled na Pitsburg od kojeg zastaje dah


Nazvan Grad čelika zbog svojih korena kao centar američke industrije ove legure, današnji Pitsburg u saveznoj državi Pensilvanija ne podseća baš mnogo na svoju prošlost. Međutim, jedan delić istorije Pitsburga i da lje je aktivni deo grada. Ovo je priča o čuvenoj pitsburškoj žičari Dukejn.

Mnogi se slažu da od pogleda sa brda Maunt Vašington u Pitburgu zastae dah, a najbolji način da se popnete na vrh jeste da se provozate žičarom Dukejn, za koju radi i Tom Rajnhajmer.

"Žičara Dukejn je dobila ime po tvrđavi koju su francuzi izgradili ovde u 18. veku. A oni su je nazvali po tadašnjem kanadskom premijeru, koji se tako prezivao", kaže Rajnhajmer.

U početku žičara je korišćenja za prevoz robe na brdo i sa njega, a sada se njome prevoze putnici. Turista Roni Kosej kaže da je pogled u kome se spajaju reke neverovatan i prelep.

Na stanici žičare Dukejn na vrhu brda nalazi se muzej istorije grada u kome su izložene stare fotografije i informacije o sličnim žičarama širom sveta. Pored toga tu je i terasa iznad litice odakle se vidi panorama Pitsburga. Turista Alison Maloni kaže da je već nekoliko puta bila na brdu i da se Pitsburg baš zavoli kada ga gledate odatle.

A da bi ste stigli na brdo morate da napravite korak u prošlost - i to vrlo strmi korak, vožnjom u drvenoj žičari staroj preko stotinu godina.

"Nalazimo se 122 metra iznad reke Ohajo, staza je duga 244 metra, a nagib je blizu 30 stepeni", kaže Tom Rajnhajmer i ističe da mašinerija koja pokreće žičaru duž uspona radi već više od 130 godina, a da danas struja - a ne para, pokreće dve žičare u isto vreme.

Međutim, ona nije samo turistička atrakcija, žičara Dukejn je pre svega način za neke od stanovnika Pitsburga da jeftino putuju do posla.

"Građani mogu njom da se spuste u podnožje brda i tamo uhvate autobus", naglašava Rajnhajmer.

I dok je Pitsburg nekada imao 17 sličnih naprava, ova žičara je jedna od svega dve koje još funkcionišu. Žičara Dukejn kao istorijsko obeležje predstavlja jedinstven način da se na kratko vratite u prošlost Pitsburga, dok istovremeno sa visine posmatrate njegovu budućnost.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG