Linkovi

Rebeka Vord istražuje mit o Džesiju Džejmsu, čoveku čije je ime ponovo aktuelno


On je bio razbojnik i hladnokrvni ubica, ali za siromašne južnjake u Americi posle Gradjanskog rata, Džesi Džejms je bio heroj. Rebeka Vord istražuje mit o čoveku čije je ime ponovo aktuelno zahvaljujući filmu u kome glavnu ulogu tumači Bred Pit.

To bi trebalo posmatrati kao ranu pojavu gangsterskog repa. Ovo je jedan od 30 snimaka u vašingtonskoj Kongresnoj biblioteci koji ovekovečavaju ovog odmetnika kojije prerastao u neku vrsta mitske ličnosti - nešto poput Robina Huda - što on očigledno nije bio.

«Za razliku od većine razbojnika, on nije pljačkao ljude po vozovima, već je uzimao samo ono što se nalazilo u sefovima. Naravno, ako pljačkate banku, pogotovo tih godina pre nego što su federalne vlasti pružale osiguranje za novac koji se nalazi u banci, vi ste zapravo ukrali novac od ljudi koji su ga stavili na svoj račun», kaže Stiven Vinik iz kongresne biblioteke.

Džesi Džejms je skoro 20 godina uspevao da ostane korak ispred zakona. Ali, on nije bio samo običan revolveraš, već nemilosrdni gangster i član južnjačke gerile odnosno pobornik država konfederacije koje su pokušale da se otcepe za vreme Građanskog rata. Stiven Vinik kaže da je upravo ta podrška državama konfederacije doprinela reputaciji Džesija Džejmsa.

«On je bio neka vrsta gerilskog borca za države konfederacije. U vreme Džesija Džejmsa, u Misuriju je bilo pokušaja da se pristalice bivše konfederacije, koji su tada činili Demokratsku stranku, vrate na vlast. Smatram da je to jedna od stvari koja je doprinela da Džesi Džejmsa postane legendarni junak», objašnjava Vinik.

Film «Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda», rađen je po romanu Rona Hensena, a radnja je smeštena u nekoliko meseci pred smrt Džesija Džejmsa. Bred Pit tumači ulogu ovog slavnog odmetnika čije je poverenje izigrao Bob Ford, novi član bande.

«Važan razlog zbog kojeg je javnost toliko omrzla Boba Forda je to što je ubio Džesija Džejmsa u dogovoru sa tadašnjim guvernerom. Ford i njegov brat bili su uhapšeni i poslati u zatvor, ali su vrlo brzo bili oslobođeni, a čak su dobili i deo novca od nagrade za njegovo ubistvo», kaže Vinik.

Jedno je sigurno, Bred Pit koji tumači Džesija Džejmsa, mitskog junaka, ali i nemilosrdnog ubicu, učiniće da film postane hit.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG