Linkovi

Podgorica: Narodna stranka najavila istupanje iz daljih pregovora


Narodna stranka poručila je danas da su za tu partiju sve, pa i izmijenjene formulacije Predloga ustava koje je vladajuća koalicija dostavila opoziciji neprihvatljive i najavila mogućnost istupanja iz daljih pregovora.

Predsjednik NS Predrag Popović kazao je da rješenje državljanstva u predlogu Demokratske partije socijalista, kojim je predviđeno oduzimanje crnogorskog državljanstva, ukoliko pojedinac prihvati državljanstvo druge države, za NS predstavlja primjer flagrantnog kršenja temeljnih ljudskih pava.

Prema njegovim riječima, to je još grublje poigravanje sa jasnom ustavnom normom, koja garantuje neprikosnovenost državljanstva.

Popović je kazao da je za NS neprihvatljivo i pitanje položaja vjerskih zajednica.

»Apostrofiranje samo Islamske zajednice, bez pominjanja imena tradicionalnih hrišćanskih crkava u Crnoj Gori Pravoslavne i Katoličke, predstavlja svojevrsnu diskriminaciju hrišćanstva kao religije», smatra Popović.

Prema Popovićevim riječima, za NS pitanje jezika je jedno od najvažnijih.

’’Predlog DPS-a da je - službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski, a da su u službenoj upotrebi srpski, bosanski i hrvatski - aposlutno je neprihvatljiv’’, rekao je Popović.

’’Nedopustivo je da se pojedine nacinalne zajednice istovremeno pominju kao narodi u preambuli, i u dijelu koji definiše status nacionalnih manjina. Ovakva zbrka takođe ima diskriminatorske elemente’’, ocijenio je Popović.

Opozicija je danas završila konsultacije u vezi sa definitivnim stavovima Demokratske partije socijalista o novom ustavu - pitanjima preambule, državljanstva, promjene ustava, odlučivanje dvotrećinskom većinom i odnosa države i crkve.

Srpska lista neće napustiti pregovore vlasti i opozicije oko novog ustava, saopštio Zoran Žižić.

XS
SM
MD
LG