Linkovi

Već osam dana evro dostiže rekordne vrednosti u odnosu na dolar


Vrednost zajedničke valute Evropske unije - evra - već osam dana dostiže rekordne vrednosti u odnosu na američki dolar. To zabrinjava Evropljane, jer njihova roba postaje sve skuplja kupcima u inostranstvu.

Tokom proteklih pet godina vrednost evra prema američkom dolaru porasla je za 66 odsto, a samo ove godine dostigla je vrednost od gotovo dolar i 43 centa. Privrednike i političare u Evropi zabrinjava da bi to moglo da učini evropsku robu nekonkurentnom i uspori rast privrede. Ekonomije 13 zemalja koje koriste evro rasle su tokom proteklih šest meseci stopom od dva i po procenta godišnje, nešto brže od američke privrede koja je beležila rast od dva odsto.

Tokom jučerašnje konferencije na Malti, direktor Evropske centralne banke, Žan-Klod Triše, rekao je da je i Vašington zabrinut zbog toga.

”Primetio sam sa krajnjim zanimanjem da su američki sekretar za finansije i moj kolega u Upravi federalnih rezervi izjavili da je jak dolar u interesu Sjedinjenih Američkih Država.“

Funkcioneri evro zone kažu da će na ovomesečnom sastanku ministara finansija Grupe sedam izvršiti pritisak na sekretara za finansije, Henrija Polsona, da ponovo istakne da je jak dolar u interesu Amerike. Oni se nadaju da bi saopštenje G7 u tom smislu doprinelo obnavljanju stabilnosti na valutnom tržištu.

U Vašingtonu, direktor privatnog Instituta Piterson, Fred Bergsten, rekao je da je oklevanje Kine da dozvoli značajniji rast svoje valute u odnosu na dolar dovelo do toga da je na Evropu pao najveći teret inače korisnog podešavanja vrednosti dolara. Bergsten bi želeo da Evropa i Amerika zajednički izvrše pritisak na Kinu da revalvira juan.

”U procesu podešavanja, baciti sav teret na Evropu nagoveštava potrebu aktivnije evropske inicijative, zajedno sa Sjedinjenim Državama.“

Bergsten podržava postepeni pad vrednosti dolara, jer, kako kaže, slabiji dolar doprinosi korekciji ogromne finansijske neravnoteže, koju izaziva činjenica da Sjedinjene Države uvoze znatno više nego što izvoze.

XS
SM
MD
LG