Linkovi

I Janukovič i Timošenkova traže da formiraju ukrajinsku vladu


Oba politička tabora u Ukrajini tvrde da imaju pravo da formiraju novu vladu dok rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je razliika u osvojenim glasovima vrlo mala.

Pošto je prebrojano više od 97 odsto glasačkih listića, «Partija regiona» premijera Viktora Janukoviča je u vodjstvu sa 34 odsto glasova. Reformistički blok opozicionog lidera Julije Timošenko ima gotovo 31 odsto glasova, dok njen saveznik partija «Naša Ukrajina» predsednika Viktora Juščenka ima 14 odsto glasova.

Dve partije su najavile da će obrazovati koaliciju koja bi imala podršku 45 odsto birača. Premijer Janukovič je izjavio da mu izborni rezultati daju pravo da formira novu vladu, ali je Julija Timošenko najavila da će zatražiti od predsednika Juščenka da mandat za obrazovanje vlade poveri njoj.

Nove pretnje Gazproma

Ruska državna monopolska kompanija «Gazprom» je upozorila Ukrajinu da će joj smanjiti isporuke gasa, ako vlada u Kijevu do kraja meseca ne isplati dug u iznosu od više od milijardu dolara.

U saopštenju «Gazproma» se navodi da je Rusija u potpunosti ispunila sve tačke ugovora o isporuci gasa Ukrajini, ali da je dug premašio cifru od milijardu i 300 milona dolara.

«Gazprom» navodi da je o ovom problemu informisao i druge evropske mušterije. Evropska komisija u Briselu je odmah zatražila što brže rešavanje ovog problema.

XS
SM
MD
LG