Linkovi

Povodom smrti Milana Jelića u Republici Srpskoj proglašena trodnevna žalost


Povorka sa posmrtnim ostacima predsednika Republike Srpske Milana Jelića stigla je nešto pre 17 sati u Banjaluku, gde je kovčeg sa njegovim telom izložen u Banskom dvoru. Ispred zgrade Banskog dvora, povorku sa telom predsednika Jelića dočekali su predsednik Narodne skupštine Igor Radojičić, potpredsednici Republike Srpske Adil Osmanović i Davor Čordaš, gradonačelnik Banjaluke Drgoljub Davidović i predstavnici Vlade Republike Srpske. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik bio je u pratnji povorke koja je u Banjaluku stigla iz Doboja u čijoj bolnici se nalazilo Jelićevo telo. U povorci su bili i Jelićeva supruga Milica i sin Petar.

U trenutku kada je povorka stigla pred Banski dvor oglasila su se zvona sa crkve Hrista spasitelja koja se nalazi preko puta, a oko zgrade Banskog dvora, gde je i sedište predsednika RS, okupilo se nekoliko hiljada gradjana. U centru Banjaluke bio je obustavljen saobraćaj. Predsednik RS Milan Jelić biće sahranjen u sredu na gradskom groblju u Modriči, a centralna komemoracija održaće se sutra u Narodnom pozorištu u Banjaluci.

Telegrame saučešća povodom smrti predsednika Republike Srpske porodici su uputili najviši zvaničnici RS i BiH, predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kao i visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak.

Radojičić privremeno obavlja dužnost predsednika Republike Srpske

Funkciju predsednika Republike Srpske, posle smrti predsednika Milana Jelića, privremeno će obavljati predsednik parlamenta Republike Srpske Igor Radojičić. Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras privremenu odluku da neodložne poslove iz nadležnosti predsednika Republike Srpske do izbora novog predsednika obavlja prvi čovek parlamenta Igor Radojičić. Neodložni poslovi odnose se na predstavljanje RS, donošenje ukaza o proglašenju zakona, obavljanju poslova iz oblasti bezbednosti i odnosa RS sa drugim državama i medjunarodnim organizacijama, kao i odlučivanje o poveravanju poslova potpredsednicima Republike Srpske. Radojičić će privremeno obavljati ove dužnosti do izbora novog predsednika Republike Srpske. Za to vreme će privremeno biti zamrznuta funkcija predsednika parlamenta. Parlament je zadužio Vladu Republike Srpske da hitno obavesti Centralnu izbornu komisiju BiH da je preminuo predsednik Republike Srpske Milan Jelić i da od CIK-a zatraži da u zakonskom roku raspiše predsedničke izbore. Privremenu odluku da predsedničku funkciju do izbora novog predsednika obavlja Radojičić podržalo je 68 poslanika, dok se šest poslanika uzdržalo od glasanja.

Poslanički klubovi Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH prethodno su saopštili da će prilikom glasanja o ovoj odluci biti uzdržani s ozbirom da Ustav Republike Srpske ne poznaje ovakvu situaciju i da u vezi sa njoj ne postoji tumačenje CIK-a. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da se usvajanjem privremen odluke omogućava nesmetano obavljanje ustavno-pravne pozicije predsednika Republike Srpske.

"Ovo nije preuzimanje funkcije, već dela poslova iz te nadležnosti i na ovaj način otklanjamo problem pravne praznine koji postoji u Ustavu i zakonima RS", naglasio je Dodik.

XS
SM
MD
LG