Linkovi

Sjedinjene Države: Mnogi diplomci i dalje tragaju za radnim mestima


Lendon Joder diplomirao je medjunarodne odnose u maju na Američkom univerzitetu u Vašingtonu. On još uvek nije uspeo da dobije zaposlenje u nekoj od vladinih agencija, mada živi uz Vašingtonu, u kojem se najveći broj agencija federalne vlade, kao i mnoge nevladine organizacije. Joder kaže da nije lako uspostaviti direktan kontakt sa poslodavcima.

«Kada tražite posao u vladinim agencijama ili organizacijama teško je a se lično sastanete sa njihovim predstavnicima. Čujem da se oni sastaju sa stotinama ljudi, ali moram nekako da pokušam da privučem njihovu pažnju,» kaže Joder.

Neki studenti koriste praksu tokom studija da bi se upoznali sa potencijalnim poslodavcima i radili za njih. Nacionalno udruđenje koledža i poslodavaca u nedavnom istraživanju navodi da su poslodavci ponudili posao oko dve trećine bivših studenata koji su bili na praksi kod njih. Još jedan diplomac Američkog univerziteta, Piter Dramond, dobio je posao u računovodstvenoj firmi, gde je bio na praksi tokom treće godine studija.

«Imao sam sreću da sam dobio više ponuda za zaposlenje pošto većina ljudi nije u takvoj situaciji,» kaže on.

Što se tiče Lendona Jodera on nastavlja da pretražuje internet tragajući za poslom. Za to vreme izdržava se radeći delimično radno vreme. Čekanje može da bude teško, ali on nastoji da sačuva optimizam.

«Važno je imati na umu da posao ne definiše vašu ličnost. Za ljude koji su nezaposleni ta ideja bi mogla da predstavlja vrlo negativnu poruku.»

Joder, kao i mnogi drugi diplomci, nastavlja da traži posao nadajući se da će na neki način nadmašiti svoje konkurente.

XS
SM
MD
LG