Linkovi

Hag: Pet suđenja optuženima za ratne zločine na Kosovu, BiH i Makedoniji


U tri sudnice Haškog tribunala idue sedmice odvijae se pet sudjenja optuženima za ratne zločine na Kosovu, u BiH i u Makedoniji. Sudije Haškog tribunala sledeće nedelje saslušaće nove svedoke optužbe protiv bivšeg vodje OVK Ramuša Haradinaja, kao i svedočenja u odbranu nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Dragoljuba Ojdanića.

Posle jednonedeljne pauze, tužioci će sutra nastaviti izvodjenje dokaza protiv Haradinaja i saoptuženih Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja. Oni su optuženi za zločine nad Albancima, Srbima i Romima u proleće i leto 1998. u okolini Dečana, gde je zapovednik OVK bio Haradinaj.

Za sutra je zakazana i statusna konferencija u postupku protiv bivšeg generala JNA Pavla Strugara, koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na osam godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika u decembru 1991. General Strugar se zatim žalio na presudu, ali je žalbu povukao posle sugestije sudije Volfganga Šomburga da ne postoje pravne prepreke da kaznu izdržava u Crnoj Gori. Nakon što je sekretarijat suda ustanovio da general Strugar kaznu, ipak, ne može da odsluži u Crnoj Gori, apelaciono veće Tribunala je odbrani dozvolilo da reaktivira žalbu na prvostepenu presudu.

U utorak, 2. oktobra, na sudjenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine na Kosovu 1999, iskaz će dati novi svedok odbrane trećeoptuženog generala Ojdanića. Narednih dana, pred sudom u Hagu biće nastavljena i sudjenja bivšem komandantu Armije BiH Rasimu Deliću, šestorici lidera bosanskih Hrvata i nekadašnjem makedonskom ministru policije Ljubetu Boškovskom.

XS
SM
MD
LG