Linkovi

SAD bez adekvatne kontrole nad uvozom egzotičnih životinja


Naučnici optužuju američku vladu da nema adekvatnu kontrolu nad uvozom egzotičnih životinja koje se prodaju preko interneta. Istraživanje Univerziteta Kornel pokazalo je da to SAD godišnje košta 138 biliona dolara jer su neke od ovih životinjskih vrsta vrlo agresivne u pogledu naseljavanja teritorije, te dolazi do gubitaka u oblasti poljoprivrede i šumarstva, kao i do pada turističkih poseta predelima gde se ove životinje nastne.

Stiv Mot izveštava sa Floride iz Nacionalnog parka Everglejd, gde je jedna posebno invazivna vrsta počela da se razmnožava velikom brzinom. Ono što Albert Kilijan voli je burmanski piton. On kaže da ove zmije mogu da dostignu dužinu do 6 metara, težinu od 90 kilograma i da žive čak i po 25 godina.

«Južna Florida je savršeno stanište za ove zmije zato što je ovdašnja klima identična onoj iz koje one potiču. Tako da cenim da će ove zmije uspešno da se razvijaju i razmnožavaju ovde u Južnoj Floridi», kaže Kilijan.

Lokalna Komisija za ribu i divljač veruje da su uvoznici kućnih ljubimaca iz SAD kupili burmanskog pitona, a potom ga pustili u prirodu gde se pridružio stotinama drugih životinjskih vrsta kojima Florida nije domaće stanište. Albert Kilijan kaže da su se burmanski pitoni odomaćili među 50 drugih gmizavaca koji se mogu videti u Everglejdu, i da sada ostaje pitanje kako ih kontrolisati.

«Ovaj problem više ne može da se reši, već samo da se kontroliše. Drugim rečima, teško da ćemo se ikada rešiti ovih zmija», navodi Kilijan.

Burmanski piton može da izlegne čak 100 jaja, tako da iako Okružna direkcija za kontrolu kvaliteta vode u Južnoj Floridi kaže da je prošle godine ubijeno 170 ovih zmija, njihov broj i dalje raste. Konzervacionisti tvrde da burmanski pitoni ugrožavaju životinje koje su oduvek nastanjene u Južnoj Floridi. Naučnici su do sada pronašli više životinja u ovim zmijama, kao npr. risa koji je zaštićena vrsta. A 2005. nacionalni park je objavio ovu fotografiju burmanskog pitona koji je eksplodirao pri pokušaju da proguta aligatora. Biolog i specijalista za aligatore Džo Vasilooski kaže da su ove zmije prva ozbiljna pretnja aligatorima sa Floride.

«Ukoliko se ovim pitonima dopadne ukus manjih aligatora, vrlo je verovatno da će tokom vremena to dovesti do značajnog smanjenja broja aligatora», navodi Vasilooski.

Vasilooski takođe kaže da je u Južnoj Floridi u poslednje dve godine uhvaćeno oko 500 burmanskih pitona, i da Služba za nacionalne parkove SAD procenjuje da ih u Everglejdu trenutno ima oko 5 hiljada. U aprilu ove godine donet je zakon kojim se zabranjuje puštanje pitona u prirodu. Naučnici sa Univerziteta na Floridi ove zmije lociraju pomoću radio predajnika, a 9 lokalnih agencija su formirale radnu grupu za borbu protiv daljeg razmnožavanja burmanskih pitona.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG