Linkovi

Iznenada u Doboju, u 52. godini, preminuo predsednik Republike Srpske Milan Jelić


Smrt predsednika Republike Srpske Milana Jelića večeras je zvanično potvrdio premijer Republike Srpske Milorad Dodik. On je novinarima rekao da je Jelić u dobojsku bolnicu dovezen bez znakova života večeras oko 18 sati i da su lekari bezušpešno pokušavali da ga reanimiraju.

Jelićev brat Slavko prethodno je novinarima potvrdio da je Jelić večeras oko 18 sati na stadionu u Modriči doživeo srčani udar. On je još kazao da je Jelić 2003. godine imao operaciju srca i da mu je tada ugradjen bajpas. Jelić je mandat predsednika Republike Srpske preuzeo 2006. goidne kada je pobedio na izborima za entitetskog predsednika kao kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Biografija predsednika Republike Srpske Milana Jelića

Milan Jelić je rodjen 26. marta 1956. godine u selu Koprivna kod Modriče. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, srednju u Doboju, a Ekonmski fakultet u Subotici. Na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci je magistrirao i odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom "Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji". Radio je u organima državne uprave opštine Modriča, bio je direktor preduzeća "28. jun", a u novembru 1993, kao član Srpske demokratske stranke, imenovan je za generalnog direktora Rafinerije ulja u Modriči. Taj posao je obavljao oko 13 godina.

Bio je član SDS do 1998, kada je prešao u SNSD Milorada Dodika. Za ministra privrede, energetike i razvoja u Vladi RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, izabran je u februaru 2006. Predsednik RS postao je na izborima 1. oktobra 2006. godine, kada je kao kandidat SNSD pobedio dotadašnjeg predsednika RS i lidera SDS Dragana Čavića.

Za menadžera godine u RS proglašen je 2002. godine, a za menadžera decenije u BiH u 2003. godini. U mladosti je bio istaknuti sportista, igrao je fudbal. Više godina se nalazio na mestu predsednika Fudbalskog saveza BiH. Bio je oženjen Milicom Jelić i imaju sina Petra.

Tadić uputio izraze saučešća gradjanima Republike Srpske

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je večeras izraze najdubljeg saučešća povodom tragične smrti predsednika Republike srpske Milana Jelića. Izražavajući saučešće gradjanima Republike Srpske, Tadić je istakao da su oni "izgubili dobrog predsednika a gradjani Srbije iskrenog i velikog prijatelja".

"Milan Jelić je bio mlad čovek, uspešan sportista i napredan političar koji je dao snažan lični dprinos ukupnoj stabilnosti i razvoju Republike srpske", naveo je Tadić.

Koštunica: Najdublje saučešće povodom smrti Jelića

Premijer Srbije Vojislav Koštunica uputio je večeras povodom smrti predsednika Republike Srpske Milana Jelića najdublje saučešće njegovoj porodici, premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku i narodu Republike Srpske. Kako se navodi u saopštenju iz kabineta Koštunice, premijer je naveo da je Republika Srpska izgubila svog predsednika, a Srbija pravog prijatelja.

Premijer Srbije je dodao da Vlada Srbije i ceo srpski narod duboko tuguju za predsednikom Republike Srpske.

"Zajedno smo radili i gradili velike planove na dobrobit Srbije i Srpske. Zahvalni smo za sve što je predsednik Jelić uradio, i njegova porodica i gradjani Srpske u ovom, za sve nas teškom i bolnom trenutku, mogu biti ponosni na svog predsednika", naveo je Koštunica.

XS
SM
MD
LG