Linkovi

Jerusalim: Samit izraelskog premijera i palestinskog predsednika u utorak


Izraelski i palestinski čelnici će u utorak još jednom razgovarati o unapredjenju mirovnog procesa. Medjutim, uprkos nekim znacima napretka, ozbiljne razlike u njihovim stavovima i dalje nisu otklonjene.

Samit izraelskog premijera Ehuda Olmerta i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, u utorak, biće šesti u proteklih nekoliko meseci. Njih dvojica pokušavaju da usaglase tekst dokumenta o palestinskoj državnosti, koji bi trebalo da bude prezentiran na medjunarodnoj mirovnoj konferenciji u Sjedinjenim Državama, koja je planirana u novembru. Izraelski analitičar Džonatan Spajer kaže da oba lidera nastoje da zadovolje Vašington.

”Svi žele da pruže utisak napretka i svi će se stoga pojaviti na razgovorima i reći stvari koje će zvučati pomirljivo, bez želje da budu strana sprečava sporazum.“

Kao gest dobre volje prema Mahmudu Abas, za sveti muslimanski mesec Ramazan, Izrael planira da oslobodi 87palestinskih zatvorenika. Stavovi Olmerta i Abasa se, medjutim i dalje drastično razlikuju kad je u pitanju njihva vizija dokumenta o palestinskoj državnosti. Olmert želi neodredjeno saopštenje, dok Abas želi da se pozabavi ključnim pitanjima Bliskoistočnog konflikta, poput statusa Jerusalima, palestinskih izbeglica i finalnih granica. Analitičar Džonatan Spajer:

”Kad zagrebete ispod površine, formalnih izjava i sitnih gestova, vrlo duboke razlike u stavovima su veoma vidljive“

Izrael nije voljan da ponudi velike teritorijalne ustupke predsedniku Abasu, pošto su pre tri meseca ekstremisti Hamasa proterali snage njegovog Fataha iz Pojasa Gaze. Medjutim, Abas koji je na čelu vlade na Zapadnoj obali, kaže da su mu potrebna konkretni rezultati medjunarodne konferencije da bi dobio podršku svog naroda. On veruje da bi predanost Izraela palestinskoj državnosti ojačala umerene snage i oslabila Hamas.

XS
SM
MD
LG