Linkovi

Đurović: Evropske integracije preduslov za brži i održiv ekonomski razvoj


Dilema koja se može čuti među nekim ekonomskim krugovima u Crnoj Gori - evropske integracije ili privredni razvoj - potpuno je neosnovana i pogrešno postavljena, ocijenila je potpredsjednik Vlade za evropske integracije Gordana Đurović.

Đurović tvrdi da evropske integracije ne usporavaju već su preduslov za brži i održiv ekonomski razvoj, kao i da zahvaljujući njima jačaju institucije, a pravila i vladavina prava su jednaki za sve.

„Ko to ne shvata, treba ponovo da izuči iskustva demokratskog i prirednog razvoja najrazvijenijih zemalja Evrope, kojoj i mi, prirodno, pripadamo”, rekla je Đurović.

Ona je najavila skoro donošenje Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku uniju i izrazila očekivanje da će do kraja godine biti definisan dobar dokument, koji će zatim ići na javnu raspravu.

Na pitanje da li u postoji antievropski lobi koji bi mogao usporiti evropske procese Đurović je rekla da „takozvani antievropski lobi uopšte nije ni definisan kao takav u Crnoj Gori”.

„Posebno imajući u vidu činjenicu da sve političke partije, u svojim programima, imaju jasan prioritet – evropske integracije zemlje. Vlada je po tom pitanju, kroz sve svoje strateške odluke, takođe veoma jasno pozicionirana – evropske integracije su budući okvir razvoja zemlje”, kazala je Đurović.

Ona je podsjetila da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, parafiran 15. marta ove godine.

„Svi smo naporno radili i rezultat je jasan – imamo Sporazum. Kroz proces pregovaranja, koji nije bio usporen zbog referenduma, Crna Gora je u potpunosti prilagodila svoje zakonodavstvo i institucije za predstojecu dinamičnu implementaciju ovog važnog sporazuma“, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima, politička odluka još nije donijeta oko tačnog datuma, ali je realno očekivati da će Crna Gora u prvoj polovini naredne godine, tokom slovenačkog predsjedavanja, aplicirati za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG