Linkovi

Ujedinjene nacije: Odgođeno uvođenje novih sankcija Iranu do novembra


Vodeće svetske sile, čiji predstavnici zasedaju u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, postigle su saglasnost da odgode uvodjenje novih sankcija Iranu do novembra. Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka saopštili su da će sankcije stupiti na snagu u to vreme ukoliko Iran ne reaguje pozitivno na pitanja o svom nuklearnom programu od strane Evropske unije i Medjunarodne agencije za atomsku energiju.

Ishod sastanka predstavlja neku vrstu kompromisa izmedju SAD i Francuske sa jedne strane, koje su zahtevale usvajanje rezolucije za neposredno uvodjenje sankcija, i Rusije i Kine, koje su nastojale da odlože akciju dok šef Medjunarodne agencije za atomsku energiju Mohamad ElBaradei ne završi nuklearni dijalog sa Iranom. U saopštenju američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, izdatom posle sastanka, navodi se da su se svih pet članica Saveta bezbednosti, koje imaju pravo veta, saglasile da privedu kraju novu rezoluciju o sankcijama, ukoliko nastojanja El Baradeja i paralelnog pristupa Iranu spoljnopolitičkog šefa Evropske unije Haviera Solane ne pokažu pozitivan rezultat.

Savet bezbednosti je već usvojio dve rezolucije o sankcijama Iranu zbog njegovog odbijanja da prekine obogaćivanje uranijuma i vrati se pregovorima u vezi sa svojim nuklearnim programom. SAD i njeni evropski saveznici, koji veruju da se iza iranskog nuklearnog programa krije projekat za proizvodnju nukelarnog oružja, ukazali su da bi dodatne sankcije trebalo da automatski stupe na snagu zbog iranskog odbijanja poslednje rezolucije, usvojene u martu ove godine. Državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns odbacio je sugestije da odlaganje donošenja rezolucije do novembra predstavlja neuspeh SAD. On je rekao da je takav ishod prihvatljiv svim glavnim silama i da on predstavlja kompromisno rešenje, ali da je njime upućena oštra i stroga poruka Iranu.

“Oni žele da se rad na rezoluciji o sankcijama privede kraju. To je posao koji ćemo preduzeti sada...Mi takodje nismo želeli da se odreknemo dobre prilike da za mesec ili dva postignemo diplomatski napredak putem pregovora.”

Učesnici sastanka su se saglasili sa Solanom da bi on trebalo da formuliše novi pristup Iranu sa predlogom koji su EU i SAD iznele prošle godine, nudeći Iranu beneficije, uključujući mirnodopsku nuklernu tehnologiju, ako prekine svoj program aktivnosti obogaćivanja i reprocesovanja nuklearnog materijala.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je u svojm govoru u UN da sporazum sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju znači da je slučaj iranskog nuklearnog programa okončan. Tu tvrdnju je odbacio podsekretar Berns, koji je rekao da iranski predsednik nije u pravu. Berns je ukazao da nije odredjen datum u novembru za preduzimanje akcije o sankcijama da bi se obezbedila izvesna fleksibilnost za diplomatsku aktivnost. Medjutim, on je rekao da je stav pet stalnih članica svetske organizacije o usvajanju relativno oštrije rezolucije ukoliko ne bude pozitivnih izveštaja Solane i El Baradeja - čvrst.

XS
SM
MD
LG