Linkovi

Nemačka: Reagovanja na početak direktnih pregovora o statusu Kosova


Nemački mediji danas su, izveštavajući o otpočinjanju direktnih srpsko-albanskih pregovora o budućem statusu Kosova, uglavnom istakli da su dve strane „očito spremne da ozbiljno krenu u potragu za kompromisom“.

Dnevnik „Velt“, najavljujući dalje susrete srpske i albanske delegacije, navodi da će „u slučaju da propadnu pregovori, kosovski Albanci verovatno jednostrano proglasiti nezavisnost“, ka i da su „srpske paravojne grupe zapretile napadima za slučaj da do nezavsnosti dodje“.

Švajcarski dnevnik na nemačkom jeziku „Bund“ očekuje da će se „narednih meseci uveliko u vezi sa Kosovom čuti ratnička retorika“ i ocanjuje da se „i na srpskoj i na albanskoj strani ekstremisti pripremaju za dan nakon okončanja pregovora započetih u Njujorku“.

Nemačka se, kao članica Kontakt-grupe za Kosovo, nada da će dve strane do 10. decembra i isteka četvoromesečnog roka za okončanje pregovora pod okriljem „trojke“ još uložiti napore za postizanje kompromisnog rešenja.

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Sstajnmajer je uoči jučerašnjeg susreta srpske i albanske delegacije ocenio da se pregovori „nalaze u odlučujućoj fazi“ i još jednom se izjasnio protiv podele Kosova ocenjujući da bi ona donela „novu neizvesnost na Balkanu, a ne mir“.

Saradnik Nemačkog društva za spoljnu politiku Kornelijus Adebar ocenio je pak da je došlo vreme da Evropska unija EU preuzme inicijaticu u procesu iznalaženja komproimisa za Kosovo i, kako se izrazio, „upotrebi svoj najuspešniji spoljnopolitički instrument, odnsono perspektivu ulaska u EU“.

To znači da bi EU već postojeće obećanje o prijemu u EU za Srbiju i Kosovo trebalo da „konkretizuje“ i „jasno kondicionira uvodeći, na primer, godišnje ocenjivanje kandidata“. Time bi, smatra Adobar, ulazak u EU postao doduše „pokretan cilj, za čije ostvarenje je potreban obostran trud i čije se ostvarenje ne bi samovoljno odlagalo“.

XS
SM
MD
LG