Linkovi

Rege zvezda Zigi Marli promoviše novi album "Love Is My Religion"


Sledeći stope svog oca, legende regea Boba Marlija, Zigi Marli osvaja nagrade kritike i publike. Njegov hit album “Love is My Religion”, odnosno “Ljubav je moja religija”, osvojio je 2007. Gremija za najbolji rege album. Saradnik Glasa Amerike Leri London razgovarao je sa Marlijem u nacionalnom parku Wolf Trap nedaleko od Vašingtona.

Zigi Marli, rodjen u Kingstonu na Jamajci, imao je deset godina kada je prvi put risustvovao snimanju albuma na kome je njegov otac, Bob Marli, radio sa svojom grupom The Wailers. Pošto je nastupao sa sopstvenim bendom, The Melody Makers, Zigi Marli je započeo solo karijeru I snimio svoj prvi album “Dragonfly”. 2006. godine snimio je drugi samostalni album, za koji je sam napisao sve pesme i na kojem svira većinu instrumenata.

"Godinama sam bio deo muzičkog sveta i stekao sam veliko znanje, tako da sam imao samopouzdanja da istražim razne elemente pri snimanju albuma”, priča Zigi.

Marli kaže da mu je naziv drugog albuma pao na pamet tokom razgovora sa jednom prijateljicom.

"Kada smo počeli da snimamo album, pesma “Love is my religion” još nije bila ni napisana. Naziv I sama pesma su nastali iz razgovora koji sam vodio sa jednom damom. Bilo je to jednostavno pitanje – Koja je tvoja veroispovest? Ona mi je rekla da je katolkinja, i postavila mi isto pitanje. Razmišljao sam sekund i rekao – “Ljubav je moja religija”. Tako je pesma nastala … naziv i čitav koncept. Uvek sam tražio savršeni odgovor na pitanje – Zigi, koja je tvoja religija? Mislim da sam našao savršeni odgovor: “Ljubav je moja religija”.

Većina Marlijevih pesama nosi odredjenu poruku.

"Glavna komponenta onoga što radimo – što možda nema nikakve veze sa nazivom “rege” već više veze sa tim ko smo – jeste da naša muzika neprestano sadrži poruku. Rege je poznat po tome da nosi poruku. Medjutim, nemaju pesme svih rege muzičara poruku, tako da je to jedna generalizacija koja je pozitivna, ali netačna. Medjutim, to je zajednička tačka koja povezuje mog oca, mene, svu moju braću i sestre i druge rege muzičare – ideja da rege muzika donosi poruku i smisao ljudima”.

2005. godine njegov otac bi proslavio 60. rodjendan, a u to ime, Zigi je održao turneju po Africi posle koje je, kao jedan od svojih ciljeva, odredio edukaciju ljudi o tom kontinentu.

"Afrika zauzima posebno mesto u mom srcu,, zbog svega što je preživela, zbog svojih borbi ali takodje zato što je Afrika mesto rodjenja čitavog čovečanstva. Svi naši preci potiču iz Afrike. Svi smo mi na taj način u rodu. Ali Afrika za mene, osobu afričkog porekla koja razume istoriju, znači da su moji preci dovedeni na Zapad na način koji je bio nepravedan i nehuman. Situacija u Africi je takva kakva jeste ne zato što mora tako da bude, već zato što su kolonijalne sile odlučile da nas podele i koriste kao svoj izvor hrane. Afrika je podjednako kompleksna kao i ostatak sveta. Afrika je najbogatije mesto na planeti. Ona ima dijamante, naftu, zlato, uranijum, plutonijum, prirodne resurse, drveće, životinje. Čak I njena prašina sadrži minerale koji se koriste u kompjuterima I telefonima, a opet, Afrika toliko pati. To je veoma posebno mesto i zato osećam potrebu da deo energije fokusiram na to da pokažem ne negativne, nego pozitivne strane Afrike”.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG