Linkovi

Turisti, poput svetskih lidera, imaju različita mišljenja o efikasnosti UN


Predsednici, premijeri i šefovi diplomatija – državnici iz svih krajeva sveta već su u Njujorku, gde je u toku 62. zasedanje generalne skupštine.

Ovo je vreme promena u jednako hvaljenoj i osporavanoj organizaciji država - koja istovremeno pokušava da realizuje vrlo ambiciozan plan aktivnosti. Ovo je prvo zasedanje od kada je na čelo UN došao Ban Ki Mun, a jedan od prioriteta Organizacije – uz mir na Bliskom Itoku i Avganistanu, obustavu nuklearnog programa Irana i definisanje statusa Kosova – jeste i organizovanje obimne misije u sudanskoj pokrajini Darfuru.

U sedištu UN okupili su se lideri iz svih krajeva sveta. Ovo zdanje na Ist Riveru godišnjje obiđu i stotine hiljada turista, čije mišljenje od Svetskoj organizaciji varira. Od onih koji misle da su službenici UN-a preplaćeni, preko onih koji tvrde da organizija služi američkim interesima, do onih koji bi da se pridruže, poput stanovnika Tajvana koji traže međunarodno priznanje. Tu su i Evropljani sa mišljenjem da su UN.

Široka lepeza stavova običnih ljudi ne zaobilazi jednog od vodiča u UN, Animu Duu Agiman, rodom iz Gane. Nisu samo Amerikanci, već je mnogo onih koji smatraju da su UN samo gubljenje vremena, da je to birokratija koja troši vreme i novac. Kritičari su i Amerikanci i Evropljani i drugi, kaže Anima Agiman.

Turistički obilazak sedišta UN podrazumeva upoznavanje sa funkcijom Saveta bezbednosti, Generalne skupštine i mirovnih misija. Tu su i aktivnosti koje ne dopiru tako često do naslovnih stranica – poput iskorjenjivanja siromaštva.

Svetski lideri okupljeni u Njujorku, baš kao i turisti koji na Ist River dolaze tokom cele godine – i ovoga puta izraziće različite impresije o radu UN – kako o misiji Organizacije, tako i o njenoj efikasnosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG