Linkovi

Presuda “Vukovarskoj trojci” izazvala burne reakcije u Hrvatskoj


Duboko razočarenje današnjom presudom Haškog suda, po kojoj je Mrkšić osuđen na 20 a Šljivančanin na 5 godina zatvora dok je Radić oslobođen odgovornosti, izrazio je hrvatski premijer Ivo Sanader.

Sanader smatra „da današnja sramotna presuda predstavlj poraz ideje hškog suda“, te je najavio da će njegova vlada uputiti oštru protestnu notu Savjetu Bezbjednosti UN-a od kojeg će zatražiti da preispita rad tribunala. Hrvatski premijer je naglasio „kako je cijeli svijet svjedočio nezapamćenoj tragediji Vukovara i masovnim civilnim žrtvama koje nezaslužuju ovako blagu presudu njihovim krvnicima“.

Sanaderovo mišljenje dijeli i pravni stručnjak opozicionog SDP-a Ivo Josipović koji napominje kako „ovakva šokantna presuda pokazuje da ili haško tužilaštvo nije optužilo prave osobe ili da je optužbu zastupalo nekvalitetno i loše i da nije uspjelo dokazati krivicu optuženih“. No, Josipović ipak iznosi nadu da će žalbeni postupak ispraviti ovakve propuste i da će donijeti primjerene kazne za ovako teške zločine.

Posebno nezadovoljni današnjom presudom su pripadnici različitih udruženja hrvatskih ratnih veterana, pa tako hrvatski ratni komadant odbrane Vukovara Branko Borković ističe da se Haški tribunal dokazao“ kao politički sud koji donosi političke odluke“. Borković postavlja pitanje „kako se može graditi evropska budućnost i odnosi u regionu na tako nakaradno postavljenoj pravdi“. On je takođe postavio i pitanje odgovornosti hrvatske vlasti koja je „ odlučno servisirala Haag u slučajevima zločina koje je počinila hrvatska strana dok je propustila da sankcioniše očite zločine koji su počinjeni nad Hrvatima“.

Hrvatski mediji naročito upozoravaju na neprimjereno nisku kaznu bivšem majoru JNA Veselinu Šljivančaninu koji se u hrvatskoj javnosti godinama doživljava kao najodgovornija osoba za masovni pokolj hrvatskih civila na farmi Ovčara kod Vukovara. S druge strane u obrazloženju presude stoji da Šljivančanin nije imao ovlašćenja nad teritorijalnom odbranom i paravojskom, već da je isključivo imao komandna ovlašćenja nad vojnom policijom koja nije počinila niti jedno krivično djelo iz optužnice. Šljivančanin se jedino smatra odgovornim jer nije spriječio brutalno postupanje paravojnih snaga prema ratnim zarobljenicima na Ovčari.

XS
SM
MD
LG