Linkovi

Bivši američki senator i glumac Fred Tomson konačno, ušao u predsedničku trku


Pojedini kritičari kažu da je previše oklevao, s obzirom da su ostalih osam kandidata za nominaciju Predsedničke stranke 2008, već projurili kroz države u kojima se održavaju ključni primarni izbori. Ipak, Tomsonove pristalice veruju da će on uspeti dapridobije republikanske birače koji, kako pokazuju ankete, imaju mlak stav prema ostalim kandidatima.

Kao iskusni glumac, Fred Dalton Tomson zna kako da nastupi.

«Stigli smo dokle je i trebalo da stignemo u ovom trenutku i to je jedna od stvari koje sam hteo da vam kažem – kandidujem se za predsednika Sjedinjenih Država», rekao je Tomson.

On je odlučio da objavi kandidaturu u holividskom stilu, u «Šou sa Džejom Lenoom», popularnom noćnom programu. Time je naglašeno nešto od čega njegovi rivali najviše strahuju – Tomsonova moć zvezde.

Već sutradan, 65-ogodišnji kandidat je objasnio biračima u Ajovi, zbog čega je odlučio da se kandiduje.

«Rešen sam da donosimo odluke koje nas čine jačom zemljom, uspešnijom zemljom i ujedinjenijom zemljom i zbog toga se nadmećem da budem predsednik Sjedinjenih Država», rekao je on.

Bivši senator i tužilac iz Tenesija, bez problema se vratio iz Kongresa u glumačku karijeru 2002, kada se pridružio ekipi NBC-jeve kriminalističke serije «Law and Order» - «Zakon i red».

Napravio je karijeru igrajući nepopustljive, ali autoritativne ličnosti. I pre nego što je zvanično ušao u trku, istraživanja su pokazala da Tomson nadmašuje mnoge rivale, a u nacionalnim anketama je zauzeo drugo mesto – iza bivšeg njujorškog gradonačelnika Rudija Đulijanija. Pojedini politički eksperti se pitaju da li će Tomson da spase Republikansku stranku, ukazujući na nezadovoljstvo ostalim kandidatima, ističe Džon Fortijer, stručnjak za predsedničku politiku.

«Posebno dok su Rudi Đulijani i Džon Mekejn bili na čelu, Republikanci su uistinu tragali za nekim drugim – za nekim konzervativnijim kandidatom. Nadali su se da će Ronald Regan da se vrati, što nije bilo moguće, a onda su ugledali Freda Tomsona kao moguću takvu ličnost», kaže Fortijer.

I drugi prave poređenje sa pokojnim predsednikom Reganom, a među njima je i Lari Sabato, koji vodi Centar za politiku Virdžinijskog univerziteta.

«Tomson takođe ima Reganovske osobine, zbog svoje veze sa Holivudom. Republikanci uvek pokušavaju da nominuju nekog Ronalda Regana, baš kao što Demokrate uvek pokušavaju da nominuju Džona Ef Kenedija», kaže Sabato.

Tomsonov južnjački akcenat i konzervativna glasačka istorija su po meri važne baze konzervativnih birača Republikanske stranke na jugu. On se zalaže za prava vlasnika oružja i protivi abortusu i jasno govori da smatra da Sjedinjene Države treba da učine sve što je moguće da bi pobedile u Iraku. Ali pojedini stručnjaci ukazuju na nedostatke. U kampanjskom timu je došlo do potresa čak i pre nego što se kandidovao, koji su prema nekima obuhvatili i sukob sa suprugom Džeri – koja je i sama politički konsultant. Do ovog trenutka, Tomson nije imao veliki uspeh u prikupljanju novca, a mnogi poznavaoci kažu da se on ne drži uvek strogih pravila političkog života – što ističe i Lari Sabato.

«Uz dužno poštovanje prema senatoru Tomsonu, on nije poznat kao najenergičniji političar. Čak i neki njegovi bivši saradnici kažu da je i kao član Senata bio relativno lenj.»

Tomson je sada zauzeo mesto na centralnoj pozornici i od njega zavisi kako će odigrati životnu ulogu i pokušati da dobije nominaciju 2008. i pravu ulogu u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG