Linkovi

Predsednik Srbije Boris Tadić apeluje da se ne umanjuju šanse za uspeh pregovora


Predsednik Srbije Boris Tadić ponovo je apelovao na američke zvaničnike da izjavama ne umanjuju šansu za uspeh pregovaračkog procesa izmedju Beograda i Prištine i suprotstavio se stavu SAD da je rešenje statusa Kosova nezavisnost. Kako je izjavio novinarima, Tadić je to preneo i predsedniku SAD Džordžu Bušu sa kojim se kratko sastao u utorak. Tadić je rekao da je insistirao na tome da treba podržati pregovarački proces, a ne čekati 10. decembar i proglasiti nezavisnost.

"Srbija će nastaviti konstruktivno da učestvuje u pregovorima i aktivno doprinosi pronalaženju kompromisnog rešenja. Na albansku stranu treba uticati da učestvuju u pregovorima, a ne da sede i čekaju 10. decembar", rekao je Tadić, koji u Njujorku učestvuje na Generalnoj skupštini UN.

Kako je rekao, treba da se ohrabre pregovori, a ne da se insistira na tome da se do 10. decembra ne radi ništa, već samo da dodje do nezavinsnosti i nametnutnog rešenja. Predsednik Tadić je naglasio da se u pregovaračkom procesu razgovara o budućem statusu Kosova, a ne o odnosima dve nezavisne države.

"Nezavisnost Kosova i Metohije je neprihvatljiva za Srbiju, a kompromisno rešenje nema alternativu", rekao je Tadić.

Kranji efekat u sučaju nezavisnosti bio bi štetan za svaku stranu, rekao je Tadić i dodao da je pozicija Srbije je da spreči nezavisnost Kosova.Tadić je, osim Americi, uputio apel i pojedinim akterima u Srbiji koji u poslednjih nekoliko dana sve češće koriste "ratobornu retoriku". "Prošlo je vreme ratovanja, treba dati šansu pregovorima", istakao je Tadić.

On je, takodje, govorio o svom obraćanju pred Generalnom skupštinom UN, koja je zakazana u 9.30. U tom govoru, kako je rekao, insistiraće na stavu da je nezavisnost štetna u svakom slučaju i da je dogovor albanske i srpske strane nešto što je vrlo bitno.Ako bi se desilo da jedna strana bude zadovoljna, a druga nezadovoljna rešenjem statusa Kosova, opet bi se došlo do neke vrste konflikta, rekao je Tadić i objasnio da bi to imalo i odredjene ekonomske posledice i dovelo do urušavanja ekonomske perspektive i što se tiče Srbije i što se tiče Kosova.

Povodom pregovora u petak u Njujorku, Tadić je rekao da albanska strana ubrzava ceo proces jer njoj to ide u korist, prvenstveno izjeve svetskih lidera koje govore o tome da je nezavinsnost Kosova rešenje koje je najprihvatljivije. Predsednik Srbije je ponovio da svi znaju da je status Kosova jedina tema pregovora u petak. Tadić je naveo i da je tokom poslednjih dana u Njujorku imao niz bilateralnih susreta, u kojima je zahtevao podršku poziciji Srbije u pregovorima, odnosno medjunarodnom pravu, kako je rekao, samim tim teritorijalnom integritetu i suverenitetu države Srbije.

Srbija ima mnogo bolju poziciju danas nego pre nekoliko godina, čak godinu dana, podsetio je Tadić, dodajući da je pre godinu dana bilo potpuno izvesno da će Kosovo dobiti nezavinstonst, a da sada već stvari ne stoje tako.

"Naša ideja je da zaustavimo brod koji je krenuo, ali ne možemo taj brod zaustaviti u trenutku", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije se sastao i sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

XS
SM
MD
LG