Linkovi

Snimci kaskadera-amatera na internetu. Uglavnom tinejdžeri i dečaci


Jedna ludorija za drugom – jedan pokušava da šokira drugog. Sve je počelo sa MTV serijom Džekes. Danas taj TV program ima bezbroj imitatora na internetu.

Generacija opsednuta vidokamerama, fiksirana na to da do slave dođe čak i po cenu težih fizičkih povreda. Nako postaje slavan – i zbog padova. Momci poput Majka i Rajana Gabofa dobijaju plate za svoje ludorije. Zarade, kažu, i do 50.000 dolara godišnje na spektakularnim padovima i akrobacijama.

Od akrobacija sa biciklima – neuspešnim naravno, do salta – koji ne upotpune svig 360 stepeni. Na dan kad su Majk i Rajan došli na Intervju Majk je jedva hodao, a lice mu je bilo ozbiljno izranjavano. Majk kaže da 10 minuta nije mogao da dođe sebi, da je bio u nesvesti i da se seća da se probudio u ambulanti, gde je lekarima rekao da žali zbog onoga što je pokušao da uradi.-

Međutim, već nekoliko dana kasnije, sve se zaboravi – Majk kaže - kad bih umirao, violio bih da to imam zabeleženo na video traci. On ponekad svoje trikove uradi i besplatno ali – kaže da uspešan skok preko automobila – recimo, nije potpuna drama jer mu nedostaje spektakularan pad. Ko plaća ove ludorije_ Veliki internet portali poput YOUTUBE-a ne plaćaju. Ono što na tom sajtu vidite su amateri koji žele slavu. Medjutim, neki od mladih kaskadera, poput Majka i Rajana, pokušavaju da stvore ime.

Upoznajte Erika Barata. Američkog preduzetnika iz Konektikata koji živi na Kipru.
Iz svoje vile Erik provodi dane na internetu, gledajući video materijale – većina onih koji prodaju svoje akrobacije su klinci iz malih američkih gradova koji žele slavu i malo džeparca. Erik Barat kaže da za jedan broj kaskadera amatera plati i bolničke troškove. Mada mnogi misle suprotno Barat kaže da ne misli da na najgori način iskorišćava želju mladih za slavom. On veruje da se cjelokupan aranžman odvija na obostrano zadovoljstvo.

XS
SM
MD
LG