Linkovi

Šta Baraka Obamu čini jednistvenom ličnošću u predsedničkoj trci?


Senator Barak Obama iz Ilinoja se nada da će postati prvi Afroamerikanac na položaju predsednika u istoriji Sjedinjenih Država. Medjutim, da bi to postigao on mora prvo da porazi svoje demokratske rivale medju kojima je i trenutni favorit - senatorka Hilari Klinton iz Njujorka.

Barak Obama je rodjen na Havajima 1961. godine. Otac mu je iz Kenije, a majka - Amerikanka iz Kanzasa. Obama je proveo deo detinjstva u Indoneziji, a kasnije je pohadjao Kolumbija univerzitet u Njujorku i pravnu školu Univerziteta Harvard. Obamina politička karijera je uobličena godinama provedenim u svojstvu organizatora lokalnih zajednica u Čikagu i člana Senata države Ilinoi. Izabran je za člana američkog Senata 2004.godine, iste godine kad je održao ključni govor na Demorkatskoj nacionalnoj konvenciji.

”Znam da je moja priča deo šire američke priče i da dugujem svima onima koji su se tu našli pre mene. Takodje sam svestan da ni u jednoj drugoj zemlji na svetu moja životna priča ne bi bila moguća.“

Obamin govor na konvenciji demokratske stranke približio ga je američkoj javnosti i otvorio put za nnjegov ulazak u predsedničku trku početkom 2007.

”U senci državnog Kapitola Ilinoja gde je Abraham Linkoln svojeveremno apelovao na podeljenu Ameriku da se ujedini.“

Leri Sabato je direktor Centra za političke studije univerziteta Virdžinije.

”On je u stanju da ostvari kontakt sa pojedincima i masom ljudi. Energija koja proističe iz njegovog mladalačkog entuzijazma veliki je plus. To je zbilja situacija koja podseća na Džona Kenedija 1960. To mu pruža istinsku šansu,“ kaže Sabato.

Demokratski rivali se fokusiraju na Obaminu relativnu mladost i pomanjkanje iskustva.

Senatorka Hilari Klinton kaže:

”Pitanje je, ko je od nas spreman da bude lider?“

Obama se slaže da nije proveo mnogo godina učeći ”kako Vašington funkcioniše“.

”Medjutim, bio sam tu dovoljno dugo da znam da Vašington mora da se menja.“

Poput mnogih demokrata, Obama se protivi ratu u Iraku i podržava utvrdjivanje roka za povlačenje američkih trupa.

”Nema vojnog rešenja u Iraku. Nikada ga nije ni bilo. Najbolji način da se zaštiti naša bezbednost i izvrši pritisak na iračke lidere da reše svoj gradjanski rat, je hitno povlačenje naših borbenih trupa. Ne za šest meseci, ne za godinu dana, već sada. “

Senatorka Klinton vodi medju demorkatama. Medjutim, Obama i bivši senator iz Severne Karoline, Džon Edvards su odmah iza nje u Ajovi i Nju Hempširu.

Politikolog sa univerziteta Džordž Vašington, Stiven Hes kaže:

”On ima šarm novajlije i svi mogu da tumače njegova gledišta kako žele, jer oni u to veruju. Što se tiče Hilari znamo ko je i šta je. To je apsolutno fascinantan duo.“

Stručnjaci veruju da je Obama najbolji medju afroameričkim predsedničkim kandidatima u istoriji Amerike i da je u dobroj poziciji da prevazidje istorijsku nespremnost belaca da podrže afroameričkog kandidata.

Džon Fortije je saradnik Instituta “Amerikan Enterprajz”.

”Neki se brinu da je Amerikancima afričkog porekla još uvek teško da osvoje pobedu u Americi. Da, postoji izvesna zabrinutost u tom smislu, ali Amerika je tokom niza godina otišla veoma, veoma daleko na tom planu i ankete ukazuju da bi najveći broj gradjana prihvatio afroameričkog kandidata .“

Barak Obama, koji ima multikulturno poreklo i sposobnost da uspostavi kontakt sa biračima, jedinstvena je ličnost u istoriji predsedničke kampanje. Birači u Ajovi i Nju Hempširu će se u januaru prvi izjasniti o tome da li Obamin svež, novi pristup može da ublaži utisak o njegovom nedostatku iskustva.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG