Linkovi

Francuska usvojila predlog zakona kojim se smanjuju imigraciona prava


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_france_immigration_protest_20sep07_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Zakon sadrži spornu odredbu kojom se imigrantima nalaže da se dobrovoljno podvrgnu genetskom testu. Iako zakon još nije razmotren u Senatu, ovaj predlog odražava pooštrene stavove Francuske i Evrope prema imigrantima.

Strancima je sve teže da legalno uđu u Francusku, a sve lakše da budu deportovani ukoliko ne poštuju zakonske propise. Zakonom, čiji je predlog usvojen u Skupštini, od podnosilaca zahteva za vizu se traži da polože test francuskog jezika. Roditelji koji žele da se pridruže članovima porodice, morali bi da potpišu imigracione ugovore, a odobrava se i dobrovoljni DNK test, kako bi se tačno utvrdilo porodično srodstvo. Ukoliko predlog zakona bude usvojen u oba doma parlamenta, to će biti treći imigracioni zakon koji je donet u Francuskoj u proteklih pet godina kojim se pooštravaju mere za ulazak u zemlju. Nacrt zakona, pogotovo deo o DNK analizi, naišao je na oštro protivljenje političara sa levice, organizacija za ljudska prava, Vatikana, a zabrinutost su izrazili čak i francuska policija i pojedini ministri.

Nekoliko stotina ljudi koji protestuju protiv predloga novog imigracionog zakona, okupilo se pre nekoliko dana ispred parlamenta u Parizu. Među njima je i 31-ogodišnji Mažid Mesuden, funkcioner Socijalističke partije iz regiona Sena-Sen Deni kod Pariza. Njegovi roditelji su iz Alžira, a u Francusku su se doselili 60-ih godina prošlog veka.

Mesuden kaže da Francuska ima dugu tradiciju doseljavanja, da su imigranti deo njenog bogatstva i dodaje da će Francuska ostati zemlja imigranata dopalo se to njoj ili ne.

Predsednik Nikola Sarkozi, sin imigranta iz Mađarske, predlaže tzv. «selektivnu imigracionu» politiku, kojom bi se nešto veće vizne olakšice davale radnicima koji su obučeni za poslove za kojima je najveća tražnja. Sarkozi se zalagao za pooštravanje imigracione politike još u vreme kada je bio ministar unutrašnjih poslova, a ove godine je obećao da će povećati normu za deportaciju ilegalnih imigranata na 25 hiljada, u odnosu na 15 hiljada koliko je bilo deportovano 2004. godine. Sarkozijev ministar za imigraciju je nedavno kritikovao službenike koji nisu ispunili normu. Mulu Oni, vođa pariskog Pokreta protiv rasizma i za prijateljstvo među ljudima, kaže da je francuska umereno desničarska vlada «ksenofobična»..

Bez obzira što Mulu Oni podržava nacionalnu, pa čak i evropsku raspravu o imigraciji, on smatra da neka prava ipak moraju biti poštovana i da Francuska ne sme da donese zakon kojim se ugrožavaju osnovne ljudske slobode. S druge strane, istraživanje objavljeno ove nedelje u listu «Figaro» ukazuje da većina Francuza podržava norme za deportaciju i poznavanje francuskog jezika kao uslov za buduće imigrante i protivi se bezuslovnom regulisanju statusa ilegalnih imigranata. Francuska svakako nije jedina zemlja koja teži usvajanju strožijih imigracionih zakona. Hjugo Brejdi, naučni saradnik u Londonskom centru za evropsku reformu kaže:

«Počinjemo da vodimo složeniju raspravu o tome, jer smo prihvatili činjenicu da je imigracija postala naša svakodnevica i da će tako biti i ubuduće. Članice Evropske unije i Evropska komisija su počeli da razgovaraju o tome kako doći do idealnog imigranta.»

Kako navodi komesar Evropske unije za pravosuđe Franko Fratini, Evropa dobija samo 5 odsto visokokvalifikovane inostrane radne snage, u poređenju sa 55 odsto koji odlaze u SAD. Fratini je izjavio da će Evropa idućeg meseca predstaviti sistem tzv. «plavih karata» po ugledu na američke «zelene karte», koje će se davati kvalifikovanim radnicima koji dolaze iz inostranstva. Vlasnici ovih isprava će moći dve godine legalno da borave u nekoj zemlji Evropske unije, ali bi na posletku mogli da dobiju i dozvolu za dugotrajniji boravak i rad u drugim zemljama Unije.

XS
SM
MD
LG