Linkovi

Mahmud Ahmadinedžad zbog dva javna nastupa izazvao proteste i kontroverzu


Predsednik njujorškog univerziteta Kolumbija, gde je danas iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad održao govor, izjavio je da iranski vodja pokazuje sve karakteristike ”uskogrudog i okrutnog diktatora“. Ahmadinedžadovo izlaganje na Kolumbiji izavalao je veliku kontroverzu, mada su i drugi nastupi iranskog predsednika u Njujorku propraćeni protestima organizacija za zaštitu ljudskih prava, medija i političara.

Predsednik Kolumbije, Li Bolinger, obratio se okupljenima pre no što je Ahmadinedžad održao svoje izlaganje, i pozvao iranskog predsednika da odgovori na pitanja o iranskom nuklearnom programu, podršci Irana terorizmu i tlačenju intelektualaca, verskih grupa i drugih u Iranu. Bolinger je dodao da Ahmadinedžadova tvrdnja da se Holokaust nije dogodio ukazuje da je iranski predsednik bezobrazno provokativan ili opasno neobrazovan. Ahmadinedžad je najpre zahvalio bogu za mogućnost da govori na Kolumbiji dodavši zatim da je Li Bolinger uvredio i njega i sve okupljene. Iranski predsednik je odbio da direktno odgovori na pitanje da li se njegova vlada zalaže za uništenje Izraela kao jevrejske države.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs je izjavila da je u slobodnoj zemlji na univerzitetu da odluči kome će dati pravo da govori. Rajsova je dodala da je bilo neprihvatljivo ispuniti zahtev iranskog predsednika da obiđe mesto na kojem se nalazio Svetski trgovinski centar, kako bi položio venac žrtvama terorističkog napada 11. septembra. Njujorška policija je uskratila dozvolu iranskom vodji iz bezbednosnih razloga. Predsednik Buš je prošle nedelje izjavio da u potpunosti razume zašto policija nije želela da dopusti da se na tom mestu pojavi neko ko je na čelu zemlje koja, po njegovim rečima, sponzoriše teroriste.

Gostujući u emisiji televizijske mreže CBS «60 minuta», iranski predsednik je rekao da Iranu nije potrebno nuklearno naoružanje i da on lično ne veruje da su Iran i SAD na putu ka ratu. Intervju je emitovan juže, a snimljen je protekle nedelje u Teheranu. Ahmadinedžad je naglasio da Iran ima pravo da razvija nuklearni program koji će, kako kaže, biti korišćen isključivo u mirnodopske svrhe.

XS
SM
MD
LG