Linkovi

Srbija dobila državni tim za pregovore o budućem statusu Kosova


Srbija dobila državni tim za pregovore o budućem statusu Kosova, koopredsednici su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, predstavnici Srba sa Kosova su Marko Jakšić i Goran Bogdanović a rukovodilac operativnog sastava je ministar za Kosovo Slobodan Samardžić.

Pred njujorški sastanak delegacija Beograda i Prištine ministar Samardžić je izjavio da se mora razjasniti šta je predmet tih pregovora i precizirao stav Beograda da predmet pregovora mora bii status Kosova, ali da je problem u tome što prištinska delegacija ne vidi status kao predmet razgovora. Odgovarajući na pitanje da li državni vrh Srbije ima rezervni plan u slučaju neuspeha pregovora, Samardžić je rekao da država priprema neku vrstu drugačijeg scenarija i svoje odgovore na takvu situaciju ali da nije dobro da se o tome javno govori i da se u raspravi otkrivaju karte koje ostaju u sferama diskrecionog odlučivanja Vlade i drugih državnih organa.

Ministar Samardžić otkrio je da je beogradski pregovarački tim predložio koncept slabe ili minimalne integracije Kosova u Srbiji koji daje maksimalnu autonomiju koja nije poznata danas u svetu.

A američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izjavio je da bi dogovoreno rešenje za Kosovo bilo najbolje i da bi ga Sjedinjene Države podržale. Ako se Beograd i Priština ne dogovore onda je jedna od opcija plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti. Naše preferirano rešenje je Ahtisarijev plan ali bismo čak više od toga voleli da obe strane dođu do rešenja dogovorom, rekao je ambasador Manter.

XS
SM
MD
LG