Linkovi

Stopa ”bruto nacionalne sreće“ postojano raste u Butanu


U Butanu -- maloj kraljevini u podnožju Himalaja izmedju dva ogromna suseda, Indije i Kine -- razvoj se ne meri bruto domaćim proizvodom ili bruto nacionalnim proizvodom već ”bruto nacionalnom srećom“. Nije u pitanju šala već pokušaj tamošnjih lidera da unaprede životni standard a da pritom ne žrtvuju budistička načela koja su u srži nacionalnog obeležja zemlje.

Za 600 hiljada stanovnika Butana put ka sreći i putevi širom zemlje nemaju saobraćajnih znakova. Šta više, u celom Butanu nema ni jednog semafora. Sreća se nalazi u streljaštvu, nacionalnom sportu, ili pak u budističkim hramovima gde mnogi dečaci provode detinjstvo učeći stanskrt. Kada je šezdesetih godina kraljevstvo otvorilo vrata u svet, njegovi lideri su saznali da njihovi veliki susedi, Kina i Indija, razvoj mere stopom bruto nacionalnog proizvoda... Direktor lista Kuensel, Kinli Dordži, kaže da se im taj sistem nije dopao.

“To smo shvatili kao problem jer nešto je falilo, a to nešto je sreća. Tako je pojam bruto nacionalna sreća uveden da bi se razvoj definisao i višim ciljem.”

Zahvaljujući toj nesvakidašnjoj formuli Butan je ostvario značajan napredak: prosečan ljudski vek je sve duži, kvalitet obrazovanja i zdravstvene nege dece postojano raste. Mada nema zvaničnih statistika, veruje se i da je pismenost udvostručena pečetkom osamdesetih godina i da je sada pismeno preko 50% populacije. A i bruto domaći prozivod raste po godišnjoj stopi od 10%. Ali, za većinu Butanaca, razvojni ciljevi su neodredjeni, dok su budističke vrednosti kao jednakost i nenasilje vrlo konkretni društveni principi. Stoga se bruto nacionalna sreća meri i time što pse lutalice niko ne dira, a neki Butanci idu tako daleko da piliće poštedjene klanja puštaju da slobodno šetaju po hramovima. Za Šinghkar Lamu, to je osvarenje bruto nacionalne sreće.

“Vrlo sam ponosan što Butan kao budistička zemlja osvrajuje u svakodnevnom životu osnovnu filozofiju budizma.”

Izdavač Kinli Dordži ipak priznaje da ni Butanci nisu imuni na zemaljska dobra.

“Stoga nam je i potrebna bruto nacionalna sreća kao podsetnik da materijalna dobra i uspeh nisu sve.”

Pošto je merenje bruto nacionalne sreće abstraktan poduhvat, Šingkar Lama smatra da brojevi i nisu važni u potrazi za srećem.

“Ako baš hoćete da koristite brojeve, možete reći - bio sam danas srećan, recimo, 10 puta, ili tako nešto. Osećanje spokoja je možda bolji izraz za to.”

Butan će u decembru održati prve izbore u svojoj istoriji i uz podršku kraljevske porodice preći sa monarhije na demokratiju. Vreme će pokazati da li demokratija može da doprinese povećanju stope bruto nacionalne sreće.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG