Linkovi

Papa Benedikta XVI u Hrvatskoj proglašava Alojzija Stepinca svecem!


Hrvatski premijer Ivo Sanader pozvao je papu Benedikta XVI u posetu Hrvatskoj kada kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen svetim. Hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Ivo Sanader bio je u delegaciji Demohrišćanske internacionale na skupštini u Rimu, gde je izabran za potpredsednika te organizacije koja okuplja hriršćanski orijentirane stranke iz svih zemalja sveta.

Članove organizacije je u papinom letnjikovcu u Kastelgandolfu pokraj Rima primio Benedikt XVI. Tom prilikom su neki lideri mogli nakratko da razgovaraju s papom, a medju njima je bio i Sanader, piše "Večernji list". To je četvrti put da se Sanader susreće s Benediktom XVI. I sada je papi ponovio svoj, ali i poziv predsednika Hrvatske biskupske konferencije kardinala Josipa Bozanića da poseti Hrvatsku.

"Poziv papi da poseti Hrvatsku dogovorio sam s kardinalom Bozanićem nedavno u Mariji Bistrici. Rekao sam preuzvišenome kardinalu Bozaniću kako ću se susresti s papom za vreme skupa Demohrišćanske internacionale te da ću mu ponoviti poziv. Kardinal mi je kazao da to mogu učiniti i u njegovo ime. Pozivajući papu, rekao sam kako bi prilika za posetu Hrvatskoj mogla biti proglašenje Stepinca svetim, ali, dakako, i pre", rekao nam je Sanader.

Poziv je prihvaćen, ali o datumu će se još razgovarati. Na pitanje šta bi od papinih preporuka, koje je izneo pred delegacijom Demohrišćanske internacionale, odmah primenio u Hrvatskoj, Sanader je odgovorio: Papa je upozorio na pretvaranje društava u potrošačka, gde se dobro identifikuje sa profitom. Mislim da bi i hrvatsko društvo trebalo imati malo manje konzumentskoga u svome razvitku, rekao je Sanader.

XS
SM
MD
LG