Linkovi

Zapad će zažaliti ukoliko se zbog nuklearnih aktivnosti odluči napad na Iran


Iranski zvaničnici poručili su danas zapadnim silama da će zažaliti ukoliko zbog nuklearnih aktivnosti Teherana pokrenu bilo kakav napad protiv Islamske republike.

"Naša poruka neprijateljima je - nemojte to da činite", istakao je, na godišnjoj vojnoj paradi u Teheranu, komandant Iranske revolucionarne grade Mohamad Ali Džafari.

On je poručio da bi Zapad zbog toga zažalio “kao što je slučaj u Iraku".

Na paradi kojom je obeležena godišnjica iračko-iranskog rata, prvi put je javno prikazana nova raketa "Gadr" (moć), dometa 1,8 hiljada kilometara, koja, kako se navodi, može da dosegne do Izraela i američkih vojnih baza u regionu. Raketa je poboljšani model rakete "Šahab-3", dometa 1,2 hiljade kilometara, koja je takođe prikazana.

Na paradi je govorio i iranski predsednik Mahmud Ahmadinežad koji je, dan posle objave velikih sila o "ozbiljnim i konstruktivnim" razgovorima o novim kaznenim merama Ujedinjenih nacija prema Iranu, poručio da “sankcije neće zaustaviti nuklearni progres” Irana.

Politički direktori pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kine, Francuske i Rusije, kao i Nemačke, razgovarali su u Vašingtonu o mogućnosti uvođenja novih sankcija Iranu. SAD tvrde da Iran koristi nuklearni program za izgradnju atomske bombe, što zvanični Teheran uporno demantuje, insistirajući da je cilj tog programa isključivo proizvodnja električne energije.

XS
SM
MD
LG