Linkovi

Naučnici kažu da je brzina povlačenja leda na Arktiku zaprepašćujuća


Američki Nacionalni centar za sneg i podatke o ledu u Bulderu, u državi Kolorado jedan je od 40 centara širom sveta koji prati i prikuplja podatke o promenama zaleđenog mora na polovima. Naučnici kažu da su cifre koje se odnose na ovoletošnje povlačenje leda na Arktiku - zaprepašćujuće.

Na zamrznutim ledenim pločama, sneg se sija kao dijamanti. Naučnici kažu da taj sjaj sadrži u sei tragove koji pokazuju zbog čega se Severozapadni prolaz preko Arktika sve više otvara, a stanište polarnih medveda smanjuje. Kada prikupe sneg, otope ga i propuste kroz specijalne mikro filtere – pojave se komadići ugljenika, odnosno industrijski reciklovane čađi, koja potiče od izvora u Severnoj Americi, Evropi, Rusiji i sve više iz Azije. Naučnik, Stiven Voren kaže:

"Ugljenik absorbuje sunčevu svetlost i izaziva zagrevanje,bilou atmosferi, bilo u snegu, koji mi proučavamo".

Satelitski snimci napravljeni ovog meseca pokazuju da je led na Arktiku pao na najniži nivo otkad su naučnici počeli da analiziraju pouzdanepodatke – 1979. Mark Serizi je viši naučni istraživač u Američkom Nacionalnom centru za sneg i podatke o ledu.

"Sve do 2006, gubili smo malo više od devet procenata leda svakih deset godina. To je oko 100 kvadratnih kilometara godišnje, što je prilično. Ono što se dogodilo 2007, stavilo je znak uzvika na sve ovo", kaže Serizi, koji već neko vreme upoređuje satelitske snimke artičkog leda snimljene proteklih septembara sa novim podacima, od ovog meseca.

"Generalno, tokom godina smo imali tendenciju opšteg opadanja. Slika na desnoj strani pokazuje dokle doseže morski led 9. septembra ove godine i mislim da je sve vrlo jasno kada se to uporedi sa ovim na levoj strani, gde su promene iz godine u godinu. Zaprepašćujuće je koliko smo leda izgubili ove godine", ističe Serizi.

Klimatski modeli konstantno su predviđali povlačenje leda na Arktiku, kako globalna temperatura planete raste. Serizi naglašava da najnoviji podaci ukazuju da je količina leda koja se do sada otopila jednaka onoj koju su raniji modeli predvideli za 2037. godinu.

XS
SM
MD
LG