Linkovi

Nuri al-Maliki: Irak može da obezbedni podršku širenju UN u Iraku


Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je na sastanku ministara velikih svetskih sila i bliskoistočnih zemalja u Njujorku da njegova zemlja može da obezbedi odgovarajuću podršku širenju UN u Iraku. Na pritiske SAD i Britanije, Savet bezbednosti UN prošlog meseca je izglasao rezoluciju o širenju političke uloge UN u Iraku, uključujući ulugu u pomirenju suprostavljenih frakcija i u dijalogu među susednim zemljama.

"Bezbednosna situacija u Bagdadu dosta se popravila. Možemo da osiguramo bezbednost za Ujedinjene nacije, na način koji će im omogućiti da sprovedu svoju ulogu efikasno", rekao je Maliki novinarima posle razgovora sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Mnogi zvaničnici Ujedinjenih nacija veoma su zabrinuti o pitanju slanja dodatnog broja svog osoblja u Irak, zbog napete bezbednosne situacije. U Bagdadu su u bombaškom napadu na kancelarije UN u avgustu 2003. poginule 22 osobe, uključujući šefa misije u Iraku Serđa Vieiru de Mela. Sastanaku u sedištu Ujedinjenih nacija, u Njujorku, kojim su predsedavali Ban i Maliki, prisustvovali su predstavnici zemalja članica Saveta bezbednosti Ujedinjeih nacija, susednih zemalja Iraka, članica grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacija.

XS
SM
MD
LG