Linkovi

Luizijana: Masovni protesti zbog suđenja šestorici maloletnih crnaca


Više desetina hiljada Amerikanaca afričkog porekla iz svih krajeva zemlje okupilo se danas u gradiću Jeni na protestnom mimohodu zbog slučaja „Jena 6“, nazvanom po šestorici crnačkih srednjoškolaca optuženih za pokušaj ubistva belog kolege.

Veliki protestni skup u Jeni, na kojem učestvuje oko 50 hiljada ljudi, organizovan je na dan kada je prvooptuženom 17-godišnjaku Mikalu Belu trebala da bude izrečena presuda po optužbama za pokušaj ubistva kao da je punoljetan. Skup predvode poznati aktivisti za građanska prava pastori Al Šarpton i Džesi Džekson, a među njima je i Martin Luther King treći i reper Mos Def.

Bel je u zatvoru od decembra prošle godine, a osnovni sud je početkom meseca ublažio optužbe i preinačio ih u premlaćivanje i udruživanje, ocenivši da je taj predmet za maloletnički sud. Petorica od šestorice crnačkih učenika optuženi su kao da su punoletni. Optužbe su ublažene i protiv Karvina Džonsa i Teodora Šua, kojima još nije suđeno. Robert Bejli, Brjant Purvis i neimenovani maloletnik još su pod optužbom za pokušaj ubistva i udruživanje, za što im preti kazna do 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG