Linkovi

Rajs i Kušner: Još jedna rezolucija Saveta bezbednosti UN o uvođenju oštrijih sankcija Iranu


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs i francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner, saglasili su se da je potrebno – kroz sankcije i poslovna ograničenja – povećati pritisak na Iran da smanji svoje nuklearne ambicije. Oni su takođe zajedno osudili ovonedeljno ubistvo libanskog političara Antoana Ganema.

Francuski ministar inostranih poslova, uoči svoje prve zvanične posete Vašingtonu, pojavio se na naslovnim stranama sa upozorenjem da bi Zapad trebalo da se pripremi za rat kao poslednje sredstvo, da bi sprečio Iran da se domogne nuklearnog oružja. Ali oba političara, i Kušner i Rajs, na konferenciji za novinare posle sastanka, naglasili su politički pritisak na Iran, koji obuhvata još jednu rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o uvođenju još oštrijih sankcija i nova evropska poslovna ograničenja iranske ekonomije. Kušner je preko prevodioca govorio o trokrakom diplomatskom pristupu preko Ujedinjenih nacija, direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju Muhamed Elbaradeja i Evropske unije, pri čemu je rekao da članice Evropske unije mogu da izvrše veći ekonomnski pritisak na Iran.

«Ide se takođe i tim putem, koji će biti praćen specifičnim sankcijama koje bi se odnosile na bankarski sistem, na industrijski sistem Irana i trebalo bi da budemo spremni da ih uvedemo. Francuska je sa svoje strane već preporučila nekim od svojih velikih kompanija da se uzdrže od nadmetanja za poslove i nastupa na licitacijama.»

Kondoliza Rajs je sa svoje strane rekla da je diplomatija poželjno sredstvo za rešavanje iranskog nuklearnog pitanja i da u tome suštinski nema razlike između Sjedinjenih Država i Francuske. Ona je naglasila da inicijativa Sjedinjenih Država iz 2006, da se prekine 27-ogodišnje zamrzavanje diplomatskih odnosa i otvori politički dijalog sa Iranom i dalje na stolu. Državni sekretar je ipak dodala da iransko odbijanje da stupi u dijalog ili prihvati druga diplomatska sredstva, sugeriše najgore u pogledu nuklearnih namera Irana.

«Možemo razgovarati o svemu o čemu Iranci žele da razgovaraju. Tako da mislim da se ne postavlja pitanje zbog čega Sjedinjene Države neće da razgovaraju sa Iranom, nego zbog čega Teheran neće da razgovara sa Sjedinjuenim Državama. A ako Iran odbija da razgovara, to mora da znači da insistira na nastavku obogaćivanja i prerade uranijuma, jer želi da stekne tehnologiju koja može da dovede do nuklearnog oružja.»

Rajsova i Kušner su takođe razgovarali o Kosovu, izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima i Libanu. Na inicijativu gosta iz Francuske, izdali su zajedničko saopštenje u kojem se osuđuje ovonedeljno ubistvo libanskog hrišćanskog poslanika Antoana Ganema, najnovije u seriji ubistava prozapadno orijentisanih političara u Libanu.

XS
SM
MD
LG