Linkovi

Del Ponte razgovorom sa Borisom Tadićem završila posetu Srbiji


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte razgovorom sa predsednikom Borisom Tadićem završila posetu Srbiji.

U saopštenju izdatom posle sastanka kaže se da je i predsednik Tadić istakao da državni organi čine sve da optuženi pred Haškim tribunalom budu locirani, uhapšeni i prebačeni u Hag. Čvrsto smo opredeljeni da završimo saradnju sa Haškim tribunalom, a da kažnjavanjem zločinaca i izgradnjom stabilnog i prosperitetnog regiona, našeg zajedničkog prostora integrisaog u Evropsku uniju, obezbedimo bolju budućnost za sve, istakao je predsednik Tadić.

A šef Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je očekivanje da izveštaj koji glavna tužiteljka Karle del Ponte priprema za Evropsku uniju biti izbalansiran i zatim izrazio uverenje da njen izveštaj neće predstavljati prepreku za parafiranje ali da se prepreka može očekivati prilikom potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Pored ispunjavanja međunarodnih obaveza kao uslova evropskih integracija, vlasti u Srbiji nastavljaju aktivnosti vezane za rešavanje statusa Kosova. Premijer Vojislav Koštunica primio je zamenika ministra spoljnih poslova Kine Ćia Conghuaja koji je rekao da se ta zemlja zauzima za pregovore o statusu Kosova bez ograničenja i nametanja rešenja. Kineski diplomata je, kako se navodi u saopštenju srpske Vlade rekao da bi nametnuto rešenje moglo da ima ozbiljne posledice i da se Kina, kao stalni član Saveta bezbednosti, zauzima za poštovanje Povelje UN. A ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je da bi jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo najgore rešenje tog problema od svih mogućih varijanti. Odgovornost za eventualno takvo rešenje preuzeli bi, ocenio je ambasador Aleksejev, oni političari koji se odluče za takav korak, ali i oni koji bi ih podržali.

XS
SM
MD
LG