Linkovi

Američki ambasador u Podgorici Roderik Mur: Crna Gora pouzdan prijatelj SAD


Crna Gora je, bez obzira na razliku u veličini, pouzdan prijatelj Sjedinjenih Američkih Država , ocijenio je danas američki ambasador u Podgorici Roderik Mur.

On je u razgovoru sa predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem kazao da je uvjeren da će veze dvije zemlje ojačati, i da će to dovesti nove američke investitore u Crnu Goru, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Predsjednik parlamenta zahvalio se SAD na pomoći koju su pružale Crnoj Gori u prethodnom periodu i istakao da su dvije zemlje saradnju izgrađivale "u najtežim vremenima borbe protiv Miloševićevog režima i afirmacije demokratskih procesa u zemljama Zapadnog Balkana".

On je naglasio da bogatstvo i Crne Gore i SAD leži u multietničnosti, i ponovio opredjeljenje da se Crna Gora ustavno definiše kao građanska država.

Krivokapić je podsjetio na »odličnu dugogodišnju saradnju sa Nacionalnim Demokratskim Institutom u Podgorici, sa kojim je Skupština realizovala niz uspješnih i značajnih projekata«.


Željko Šturanović: Partnerstvo sa SAD od strateškog značaja

Partnerstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama od strateškog je značaja za Crnu Goru, ocijenio je danas crnogorski premijer Željko Šturanović u razgovoru sa američkim ambasadorom u Podgorici Roderikom Murom.

Šturanović je istakao da političke odnose sa SAD-om karakteriše visok stepen razumijevanja, što je potvrđeno i kroz potpisivanje niza sporazuma, kao i obostran interes za unapređenje bilateralne saradnje u svim oblastima, saopšteno je iz kabineta premijera.

On je zahvalio toj zemlji što je “blagovremeno prepoznala aktuelne procese u Crnoj Gori i dala nemjerljiv doprinos sprovođenju demokratskih, političkih, ekonomskih i drugih reformi”.

“U dužem periodu, američka administracija i narod pružali su veliku podršku procesima u Crnoj Gori, uz uvažavanje njenog reformskog puta, konstruktivne uloge i pozicije u regionu, kao i njenog doprinosa stabilnosti i bezbjednosti regiona”, kazao je Šturanović.

On je naglasio da su evropske i evro-atlanske integracije strateški prioritet Crne Gore i naglasio da ona cijeni dosadašnju pomoć SAD u reformi sistema odbrane i tu saradnju smatra izuzetno značajnom za napredak u evro-atlanskim integracijama.

Istaknut je interes za jačanje privredne saradnje sa partnerima iz SAD-a i njihovim što snažnijim prisustvom na razvojnim projektima u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Šturanović je izrazio interes za dalje jačanje saradnje i podrške Crnoj Gori kroz programe USAID-a, koji se odnose na građenje jake investicione klime, podršku lokalnom ekonomskom razvoju, jačanje demokratije i ekonomske stabilnosti.

Mur je ocijenio da su rezultati koje je Crna Gora postigla na unutrašnjem i međunarodnom planu za pohvalu, i naglasio da se ona nalazi na pravom kolosjeku.

On je potvrdio da SAD podržavaju napore Crne Gore na putu evropskih i evro-atlanskih integracija i obećao nastavak podrške i pomoći njenoj konstruktivnoj ulozi i učvršćivanju njene pozicije kao faktora regionalne stabilnosti.

“Dosadašnje iskustvo sa Crnom Gorom potvrđuje da je ona ozbiljan i pouzdan partner i da može služiti kao dobar primjer u regionu”, kazao je Mur.

Zajednički je ocijenjeno da će dodatni podsticaj unapređenju i inteziviranju međusobnih odnosa pružati crnogorska Ambasada u Vašingtonu i američka u Podgorici.

Šturanović je danas razgovarao i sa ambasadorima Danske i Izraela, Mate Kjuelom Nilsen i Arturom Kolom.

U razgovoru sa diplomatama Šturanović je naglasio da su obnavljanjem državnosti Crne Gore, stvoreni uslovi za dalji razvoj ukupnih odnosa sa tim zemljama, kao i da postoje dobri uslovi za saradnju u brojnim oblastima.

XS
SM
MD
LG