Linkovi

Koštunica: U interesu Srbije da u najkraćem roku okonča saradnju sa Hagom


Zvaničnici vlasti u Beogradu ponavljaju opredeljenje da ispune sve preuzete obaveze prema Tribunalu u Hagu.

U razgovoru sa glavnom tužiteljkom Haškog tribunala Karlom del Ponte premijer Srbije Vojislav Koštunica izjasvio je da je u interesu Srbije da u najkraćem roku okonča saradnju sa tim sudom i dodao da za to postoji jasna politička volja i rešenost. U saopštenju izdatom nakon sastanka, navodi se da je glavna tužiteljka istakla da je veoma važno da se svi optuženi nađupred Tribunalom u što kraćem roku.

I na sastanku predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom u Hagu Rasima Ljajića sa glavnom tužiteljkom tog suda Karlom del Ponte konstatovano je da što pre treba da se ispune obaveze koje se odnose na izručenja preostalih haških optuženika Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju.

U saopštenju izdatom posle sastanka kaže se da se najviše razgovaralo o dostavljanju dokumentacije koja se, po zahtevima Tužilaštva tribunala, potražuje od nadležnih organa Srbije i da su rešena pojedina praktična pitanja iz ove oblasti i dogovoreno da će preostala predmetna dokumentacija po aktuelnim zahtevima biti dostavljena Tužilaštvu tribunala do 1. oktobra ove godine.

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da će Karla del Ponte imati priliku da se uveri da Srbija vodi politiku koja treba da dovede do toga da se svi optuženi konačno nađu pred Haškim tribunalom. Ministar Petrović zatim je istakao da niko u Srbiji ne bi mogao da navede dan kada će biti okončana saradnja sa Haškim tribunalom i naglasio da će biti neminovne kadrovske promene u organima za sprovođenje saradnje sa Haškim tribunalom ukoliko ne bude bilo napretka u izvršavanju te obaveze.

XS
SM
MD
LG