Linkovi

Buš: Irak se još uvek oporavlja od brutalne diktature Sadama Huseina


Predsednik Buš je danas na konferenciji za novinare kazao da je jedan od razloga sporog političkog napretka u Iraku - nasledje iz vremena bivšeg dikatora Sadama Huseina.

Kad je predsednik Buš, početkom godine, najavio slanje vojnih pojačanja u Irak - jedan od ciljeva koje je postavio bio je da Iračani do novembra preuzmu odgovornost za bezbednost u svih 18 pokrajina. To se neće dogoditi, a američki vojni čelnici procenjuju da bi t moglo da se desi najranije u julu. Priznavši da je napredak sporiji od očekivanog predsednik kaže da – iako su rokovi promenjenil, njegova rešenost nije:

”Ciljevi su isti. Da li smo ih postigli brzo kako smo planirali? Ne, nismo. Medjutim, činjenica da ih nismo postigli u predvidjenom roku ne znači da moramo da od njih odustanemo.“

Predsednik Buš je rekao da je jedan od razloga što u Iraku nije bilo ”instant demokratije“ i to što se narod oporavlja od brutalne diktature. Predsednik Buš je rekao da je Sadam Husein jednostavno sprečio da se pojavi ličnost slična Nelsonu Mendeli u Južnoj Africi.

”Sadam Husein je ubio sve mendele u Iraku. On je bio brutalan tiranin koji je delio ljude i porodice. Od tih podela se ljudi još oporavljaju. Irak se psihološki oporavlja i to je težak zadatak.“

Predsednik Buš pokušava da povrati podršku javnosti za rat u Iraku, delimično i najavom da mu poboljšanje situacije sada omogućava da dovede blizu šest hiljada vojnika kući do kraja godine. Irak je centralno pitanje i u trci za novog predsednika. Većina demokrata traži povlačenje većeg broja vojnika, dok većina republikanaca podržava predsednika. Na pitanje da li doprinosi ili šteti sopstvenoj stranci, predsednik Buš je rekao da je njegov doprinos ogroman.

”Dobro će proći kandidati koji se zalažu da se pomogne Iračanima da realizuju koristi demokratije. Kandidati koji se zalažu da Sjedinjene Države imaju jasnu i principijelnu inostranu politiku takodje će dobro proći.“

Međutim, ovonedeljna anketa mreže CBS ukazuje da 70 odsto Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik kopmanduje ratom u Iraku.

XS
SM
MD
LG