Linkovi

Fondacija Gejts dodelila 280 miliona dolara za borbu protiv tuberkuloze 


Fondacija Bila i Melinde Gejts odvojila je 280 miliona dolara za borbu protiv globalne epidemije tuberkuloze. Sredstva će biti upotrebljena za izradu vakcina, dijagnostičkih testova i lekova protiv te bolesti od koje godišnje umre skoro dva miliona ljudi.

Fondacija Gejts obećala je 900 miliona dolara za borbu protiv tuberkuloze do 2015. godine, a suma od 280 miliona dolara je deo tog paketa. Prema saopštenju od 18. septembra, fondacija je ispunila 50 odsto svog obećanja. Zdravstveni funkcioneri se žale da se borba protiv tuberkuloze vodi zastarelom tehnologijom, a predsednik Globalnog zdrvstvenog programa Gejtsove fondacije, Taći Jamada, ukazuje da je tuberkuloza jedan od najtežih i nazapostavljenijih zdravstvenih problema.

”Standardni dijagnostički test na tuberkulozu koristi 100 godina staru tehnologiju koja zakaže u polovini slučajeva. Vakcina protiv tuberkuloze stara je 80 godina i retko efektivna u periodu posle detinjstva. Lekovi za tuberkulozu zahtevaju nezgodnu proceduru, a i gube svoju efektivnost kao rezultat povećane otpornosti bakterije TB na lek.”

Fondacija za globalnu vakcinu protiv tuberkuloze, koja će dobiti većinu sredstava, odnosno 200 miliona dolara, treba da ustanovi koja od šest postojećih eksperimentalnih vakcina najviše obećava. Eksperti kažu da bi i delimično efektivna vakcina mogla da spreči 30 miliona smrtnih slučajeva do 2030. godine.

Fondacija Gejts je 62 miliona dolara namenila za razvoj brzih i jednostavnih dijagnostičkih testova na tuberkulozu, dok je preostalih 18 miliona dolara namenjeno za izradu novih lekova protiv tuberkuloze.

Jamada upozorova da nema garancija da će naučno-istraživački rad uroditi plodom ali naglašava da he Fondacija Gejts spremna da prihvati taj rizik u nadi da se da će neke investicije uroditi plodom.

Naučnici veruju da će u roku od pet godina izraditi nove testove za brzu dijagnozu tuberkloze. Osam hiljada doborovljaca u 10 zemalja u Africi, Aziji, Evropi i SAD učestvuje u eksperimentalnim istraživanjima za izradu vakcine protiv TB koja će, nadaju se naučnici, biti dostupna 2015. godine.

XS
SM
MD
LG