Linkovi

Turski premijer Erdogan želi da ukine zabranu na nošenje marama


Turski premijer Tajip Erdogan rekao je da želi da ukine odredbu u ustavu te zemlje kojom se ženama zabranjuje da na univerzitetima nose tradicionalne islamske marame. Izjave turskog premijera verovatno će zaoštriti odnose Erdoganove vladajuće islamističke AK partije i moćne sekularne elite Turske, uključujući i vojsku, koji ga optužuju da namerava da ojača ulogu religije u toj zemlji.

"Pravo na visoko obrazovanje ne može biti ogranično zbog onoga što neka devojka nosi maramu. Takvih problema nema u zapadnim društvima, ali u Turskoj postoji problem i smatram da je osnovna dužnost političara da ga reše", kazao je Erdogan.

Vladajuća islamistička partija u Turskoj smatra da je ukidanje zabrane na nošenje marama pitanje slobode izražavanja, dok sekularisti ocenjuju da islamske marame predstavljaju simboličnu pretnju uređenju te zemlje u kojem su država i religija odvojene. Erdoganova vlada namerava da izmeni ustav iz vremena vojnog režima, kako bi ispunila zahteve Evropske unije i u kojem bi u centru pažnje trebalo da budu ljudska prava i slobode.

"Želimo ustav koji će omogućiti i zaštititi državu koja je demokratska, sekularna, država zakona", rekao je turski premijer.

XS
SM
MD
LG