Linkovi

Iračka vlada proverava rad svih kompanija koje pružaju usluge obezbeđenja


Iračka vlada je saopštila da će razmotriti operacije svih kompanija koje pružaju usluge obezbedjenja rade u zemlji, nakon što su pripadnici američke firme Blackwater USA, koji su obezbedjivali jedan diplomatski konvoj, otvorili vatru i usmrtili 8 iračkih civila.

Vladin predstavnik, Ali Al Dabag, rekao je da će kabinet sprovesti istragu u skladu sa iračkim zakonom i da vlada podržava odluku ministarstva unutrašnjih poslova da povuče licencu kompaniji Blakwater USA.

Juče je državni sekretar Kondoliza Rajs u telefonskom razgovoru sa premijerom Nurijem al Malikijem izrazila žaljenje zbog civilnih žrtava u pucnjavi u kojoj je učestvovala i grupa američkih radnika službe obezbjeđenja, angažovana po ugovoru.

Rajsova je premijeru Malikiju kazala da američke vlasti vode istragu u vezi sa incidentom koji se dogodio u nedjelju, kada je američki diplomatski konvoj napadnut, a njegovo obezbjeđenje potom uzvratilo vatru.

Radnici koji su ugovorom angažovani u firmi Blackwater otvorili su vatru u prometnoj oblasti u Bagdadu pošto je američki diplomatski konvoj koji su štitili bio napadnut. Firma tvrdi da su njeni radnici delovali u skladu sa zakonom i primereno odgovorili na neprijateljski napad.

Nezavisno od toga, u seriji bombaških napada u Iraku poginulo je najmanje 20 ljudi, uključujući semdoro koji su ubijeni u napadu na parkingu u blizini ministarstva zdravlje.

XS
SM
MD
LG