Linkovi

Lideri crnogorske opozicije potpisali platformu o zajedničkom djelovanju


Lideri crnogorske parlamentarne opozicije potpisali su danas platformu o zajedničkom djelovanju i stavovima za razgovore sa skupštinskom većinom o postizanju konsenzusa u postupku donošenja novog ustava Crne Gore.

Crnu Goru treba definisati kao zajednicu ravnopravnih građana i naroda koje treba nabrojati, dok je neprihvatljivo rješenje da je u službenoj upotrebi crnogorski jezik.

To se navodi u Platformi parlamentarne opozicije o zajedničkom djelovanju i stavovima za razgovor sa skupštinskom većinom postizanju konsenzusa u postupku donošenja novog crnogorskog ustava. U platformi, koja će biti dostavljena parlamentarnoj većini, usgalašeno je 29 stavova kojima su obuhvaćena sva identitetska kao i dio normativnih rješenja.

Opozicioni čelnici su poručili da je to njihov prvi korak zajedničkog rada ka smjeni crnogorske vlasti. Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević je rekao da će opozicija predložiti da se pregovori o ustavu obavljaju u Skupštini, a uskoro će biti poznata imena koja će sačinjavati pregovarački tim.

“U svakom slučaju, zbog važnosti pitanja, preporuka je da to budu najviši predstavnici klubova poslanika iz stranaka parlamentarne opozicije”, rekao je Medojević.

Medojević je kazao da pregovori još nisu počeli, da treba sačekati reakciju vlasti i da ovo nije predlog - uzmi ili ostavi, jer to onda nisu pregovori već ultimatum. ‘’Ovom platformom opozicija traži od Demokratske partije socijalista dvotrećinsku podršku za evropske standarde, pomirenje i dogovor u Crnoj Gori”, rekao je Medojević.

Potpisivanju Platforme nije prisustvovao lider Srpske liste Andrija Mandić, već je to umjesto njega uradio Zoran Žižić.

Upitan da prokomentariše dio platforme o službenom jeziku, u kome se navodi samo da opozicija neće prihvatiti predlog vlasti da službeni jezik u ustavu bude crnogorski, on je rekao da je to dovoljno za zajedničko rješenje.

“Svaka stranka ima neku svoju formulaciju. Mi sada nijesmo ulazili u formulacije već smo samo definisali principe”, zaključio je Žižić.

Crnogorska opozicija neće postavljati posebne uslove vladajućoj koaliciji u vezi sa ustavom, osim da najviši pravni akt podrže sve parlamentarne partije, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

Milić je rekao da opozicija ne želi postavljati bilo kakve posebne uslove ali da svi treba da znaju da će parlamentarna opozicija imati odgovor ukoliko do 25. septembra ne počnu razgovori.

Opozicija smatra da ustavnim zakonom za sprovođenje ustava treba propisati obavezu da se nakon donošenja ustava u roku od godinu, održe parlamentarni izbori, uz obavezu prethodnog donošenja novog izbornog zakonodavstva i zakona o načinu ostvarivanja manjinskih prava i sloboda.

Opozicionu platformu potpisali su klubovi poslanika Srpske liste, Pokreta za promjene, Socijalističke narodne partije, Narone stranke – Demokratske srpske stranke, Bošnjačka stranka, Albanska alternativa i Demokratski savez u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG